Városlista
2019. december 12, csütörtök - Gabriella

Hírek

2012. Január 30. 13:43, hétfő | Külföld
Forrás: mno.hu

Egyre korruptabb az ország?

Egyre korruptabb az ország?

A konzervatív frankfurti napilapban Michaela Seiser Bécsi szívességek című cikkében szól az Ausztriát átszövő korrupcióról.

Ausztriában sok minden lehetséges, ami más fejlett államban tabunak számít. Ezek közé tartozik a nagylelkűen osztogatott és igénybe vett diplomata-útlevél. Mindenki, aki számít az országban, rendelkezik az említett úti okmánnyal. Nemcsak a vele járó kedvezményekért – nem kell várakozni a határon, nincs motozás, nem ellenőrzik a kézipoggyászát –, hanem a hatalom jelképeként is sokan keresik.

Napvilágra került, hogy volt miniszterek, mint Karl-Heinz Grasser, Ernst Strasser, Hubert Gorbach és a fegyverlobbista Alfons Graf Mensdorff-Pouilly is rendelkezik a vörös útlevéllel. Mensdorff-Pouilly ellen állítólagos korrupció, hűtlen kezelés és pénzmosás miatt nyomoznak Ausztria vadászgépvásárlásai kapcsán.

Michael Spindelegger (ÖVP) külügyminiszter még a hónap elején is csekélységnek nevezte az ügyet. Amikor a felháborodás tovább nőtt, akkor kénytelen volt az SPÖ–ÖVP koalíciós kormány cselekedni.

Diplomata-útleveleket csak aktív, vezető politikusok és méltóságok kapnak, akik hivatalos küldetésben mozognak külföldön. Ellentétben az igen tág értelmezést lehetővé tevő hatályos törvénnyel, most egy új jogszabályban pontosan felsorolnák, kinek van joga ezt a kiváltságot igényelni. Az új törvény március végén kerülhet a nemzetgyűlés elé, és a jogerőre emelkedés után három hónappal megszűnnek a privilégiumok.

Nem csak a diplomata-útlevelekkel történő nagylelkű bánásmód, de vezető politikusok számos korrupciós ügye is erősíti azt a képet, hogy Ausztria nem igazán lép fel a hatalmi visszaélések ellen. Erre az eredményre jutott az Európa Tanács korrupcióellenes (Greco) csoportjának tanulmánya. Ausztria a közgondolkodásban egyre korruptabb ország képét mutatja – áll a Transparency International (TI) indexében. Kettővel Németország mögött, 7,8 ponttal jelenleg nemzetközi összehasonlításban a 16. helyen áll. Összevetve más demokratikus és fejlett ipari állammal, Ausztria inkább a gyenge középmezőnyhöz tartozik, az ország megítélése lassú, de állandó romlást mutat, ami tovább fog folytatódni, ha a politika azonnal és energikusan nem lép – írja a TI elemzésében.

Hubert Sickinger, a korrupció kérdésére szakosodott bécsi jogászprofesszor – tekintettel a parlamentben holtpontra jutott tárgyalásokra – a kormányt cselekvésre szólította fel. Ennek azonban kevés az esélye, mert az illetékes államtitkár a parlamentben folyó ötpárti megbeszélésre hivatkozva elhárította a kérést.

Frankfurter Allgemeine Zeitung (faz.net)

Ezek érdekelhetnek még

2019. December 12. 12:02, csütörtök | Külföld

Biztonságosabb évet zárhat a légiközlekedés

A tavalyinál biztonságosabb évet zárhat a légiközlekedés, a balesetek és az áldozatok száma is jelentős csökkenést mutat

2019. December 12. 06:57, csütörtök | Külföld

Egy éven belül harmadszor is választhat Izrael

Az izraeli parlament szerda éjszaka megszavazta saját feloszlatását, majd csütörtök hajnalban jóváhagyta azt az indítványt, amely új parlamenti választás kiírását írja elő jövő év március másodikára.

2019. December 12. 05:00, csütörtök | Külföld

Közel 150 millió eurós támogatást nyújt Afrikának az embercsempészet felszámolására az unió

Az EU közel 150 millió eurós támogatást nyújt Észak-Afrikának az embercsempészet felszámolására, a kiszolgáltatottak védelmére és a helyi közösségek igényeinek kielégítésére - közölte az Európai Bizottság szerdán.

2019. December 11. 17:07, szerda | Külföld

Nem lehet pontosan előre jelezni a vulkánkitöréseket

Nem lehet előre jelezni pontosan azt, hogy mikor következhet be egy vulkánkitörés, így volt ez az új-zélandi Fehér-szigeten jól megfigyelt vulkán esetében is