Városlista
2019. július 24, szerda - Kinga, Kincső

Hírek

2012. Január 30. 13:43, hétfő | Külföld
Forrás: mno.hu

Egyre korruptabb az ország?

Egyre korruptabb az ország?

A konzervatív frankfurti napilapban Michaela Seiser Bécsi szívességek című cikkében szól az Ausztriát átszövő korrupcióról.

Ausztriában sok minden lehetséges, ami más fejlett államban tabunak számít. Ezek közé tartozik a nagylelkűen osztogatott és igénybe vett diplomata-útlevél. Mindenki, aki számít az országban, rendelkezik az említett úti okmánnyal. Nemcsak a vele járó kedvezményekért – nem kell várakozni a határon, nincs motozás, nem ellenőrzik a kézipoggyászát –, hanem a hatalom jelképeként is sokan keresik.

Napvilágra került, hogy volt miniszterek, mint Karl-Heinz Grasser, Ernst Strasser, Hubert Gorbach és a fegyverlobbista Alfons Graf Mensdorff-Pouilly is rendelkezik a vörös útlevéllel. Mensdorff-Pouilly ellen állítólagos korrupció, hűtlen kezelés és pénzmosás miatt nyomoznak Ausztria vadászgépvásárlásai kapcsán.

Michael Spindelegger (ÖVP) külügyminiszter még a hónap elején is csekélységnek nevezte az ügyet. Amikor a felháborodás tovább nőtt, akkor kénytelen volt az SPÖ–ÖVP koalíciós kormány cselekedni.

Diplomata-útleveleket csak aktív, vezető politikusok és méltóságok kapnak, akik hivatalos küldetésben mozognak külföldön. Ellentétben az igen tág értelmezést lehetővé tevő hatályos törvénnyel, most egy új jogszabályban pontosan felsorolnák, kinek van joga ezt a kiváltságot igényelni. Az új törvény március végén kerülhet a nemzetgyűlés elé, és a jogerőre emelkedés után három hónappal megszűnnek a privilégiumok.

Nem csak a diplomata-útlevelekkel történő nagylelkű bánásmód, de vezető politikusok számos korrupciós ügye is erősíti azt a képet, hogy Ausztria nem igazán lép fel a hatalmi visszaélések ellen. Erre az eredményre jutott az Európa Tanács korrupcióellenes (Greco) csoportjának tanulmánya. Ausztria a közgondolkodásban egyre korruptabb ország képét mutatja – áll a Transparency International (TI) indexében. Kettővel Németország mögött, 7,8 ponttal jelenleg nemzetközi összehasonlításban a 16. helyen áll. Összevetve más demokratikus és fejlett ipari állammal, Ausztria inkább a gyenge középmezőnyhöz tartozik, az ország megítélése lassú, de állandó romlást mutat, ami tovább fog folytatódni, ha a politika azonnal és energikusan nem lép – írja a TI elemzésében.

Hubert Sickinger, a korrupció kérdésére szakosodott bécsi jogászprofesszor – tekintettel a parlamentben holtpontra jutott tárgyalásokra – a kormányt cselekvésre szólította fel. Ennek azonban kevés az esélye, mert az illetékes államtitkár a parlamentben folyó ötpárti megbeszélésre hivatkozva elhárította a kérést.

Frankfurter Allgemeine Zeitung (faz.net)

Ezek érdekelhetnek még

2019. Július 24. 05:00, szerda | Külföld

Az olasz vasutasok szerdára, a légiközlekedési dolgozók péntekre hirdettek sztrájkot

Az olasz közlekedési szakszervezetek megerősítették a városi tömegközlekedést és az olasz hajójáratokat is érintő munkabeszüntetést annak ellenére, hogy a közlekedésügyi miniszter a sztrájk elhalasztását kérte kedden.

2019. Július 24. 05:00, szerda | Külföld

Börtönbüntetésre ítélték az Iszlám Állam két harcosát Hollandiában

Háborús bűnök elkövetése, és terrorszervezetben való részvétel miatt hét és fél év börtönbüntetésre ítélte az Iszlám Állam nevű terrorszervezet egyik holland származású katonáját a holland bíróság.

2019. Július 23. 16:09, kedd | Külföld

Csaknem 180 millió eurót költött idén tanácsadókra a német kormány

Az idei év első felében 178 millió eurót (csaknem 58 milliárd forint) költöttek külső tanácsadókra a német szövetségi kormány minisztériumai

2019. Július 23. 09:19, kedd | Külföld

Félrefordíthatták Erdogan szavait kínai látogatása során

Török tisztviselők állítása szerint fordítási hiba eredménye volt a kínai sajtó által Recep Tayyip Erdogan török elnöknek tulajdonított idézet, miszerint a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen \"boldogan élnek\" az emberek