Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2013. Augusztus 06. 05:00, kedd | Külföld
Forrás: orientpress

Egyiptom a polgárháború szélén

Egyiptom a polgárháború szélén

Ha eddig puskaporos hordó volt Egyiptom, akkor nemsokára robbanás közeli állapotba kerülhet. Az ideiglenes vezetés és katonai felügyelet alatt álló ország egyik bírósága ugyanis úgy döntött, hogy három héten belül bíróság elé állítják Egyiptomban a Muzulmán Testvériség vezetőit azoknak a gyilkosságoknak a felbujtóiként, amelyek a Mohamed Murszi elnök megdöntését megelőző napok tüntetésein történtek.

A felsorolt bűnlajstromokban civilek kínzása és vallatása is szerepel. Nemzetközi szakértők szerint ezek a lépések arról tanúskodnak, hogy miközben külföldi megbízottak azon igyekeznek, hogy közvetítsenek az egyiptomi válság megoldásában, a hadsereg által támogatott átmeneti kormány folytatni akarja a Murszi mögött álló iszlamista mozgalommal való leszámolást. A volt elnököt például egy titkos helyszínen tartja fogva a hadsereg.

Murszi hatalomból való eltávolítása óta mintegy kétszázan haltak meg Egyiptomban a különféle utcai összecsapásokban, és ezrek sebesültek meg. Nem túlzás azt állítani, hogy a polgárháborús veszély mellett az ország a gazdasági csőd szélére sodródott. Az arab országok több milliárd dolláros pénzügyi segítsége nélkül év végére Egyiptom fizetésképtelenné vált volna.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.