Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2012. Február 04. 11:03, szombat | Helyi
Forrás: infoCegléd

Egy pusztító kór ellen

Egy pusztító kór ellen

A rák korunk egyik legpusztítóbb betegsége, ami nemre és korra való tekintet nélkül szedi áldozatait. Február 4-e erre, és megelőzésének fontosságára hívja fel a figyelmet, hiszen Te is tehetsz ellene.

Az első rákellenes világkongresszust 2000 februárjában Párizsban tartották. A résztvevők február 4-én történelmi dokumentumot írtak alá, amely világméretű összefogásra szólít fel a halálos kór ellen. A Rákellenes Alapítványt (Párizsi Charta) a világ minden részéről összegyűlt vezető kormányzati tisztségviselők, a legjelentősebb rákkutató társaságok, civil és gazdasági szervezetek vezetői, látták el kézjegyükkel. Ennek emlékére a kongresszus február 4-ét RÁKELLENES VILÁGNAPpá nyilvánította.

A "Rákellenes Világnap", a rák elleni küzdelem fontosságára kívánja a társadalom figyelmét irányítani. Ez a küzdelem nemcsak orvosi feladat, hanem mindannyiunk közös ügye. Az egyéni felelősségvállalás alól senki sem menthető fel, hiszen hazánk a daganatos megbetegedések okozta halálozásban az első helyen áll.

Európában Magyarországon a legrosszabb a halálozási ráta, hazánkban minden 7. nő mellrákos lesz, pedig a gyakori rákos megbetegedések harmada megelőzhető lenne. Megfelelő és rendszeres szűrővizsgálatokkal, valamint az egészséges táplálkozással rengeteg élet megmenthető.

Mi február 4-e üzenete? Mit kell, hogy jelentsen mindannyiunk számára a "Rákellenes Világnap"?

A daganatos betegségek még most, a III. évezred elején is a legpusztítóbb betegséget, az emberiség legnagyobb ellenségét jelentik. Bár a tudomány minden területe, így az orvostudomány is nagy lépésekkel fejlődik, a rák sajnos mind a mai napig nem előzhető meg. Mivel azonban ismerjük a kialakulás kockázatának tényezőit (dohányzás, táplálkozás, életmód stb.), ezért nem állunk teljesen tehetetlenül daganatos betegségekkel szemben: a rák kialakulásának veszélye csökkenthető!

A rák elleni felelősségteljes küzdelem mindannyiunk közös ügye. Mindenki tehet valamit, s csak közös összefogással vehetünk erőt e szörnyű kór uralmán! Betegek és orvosok, kutatók és gyógyszer gyártók, politikusok és a média képviselői mind-mind tehetnek a daganatos betegségek ellen, hiszen a rák csak 15%-ban orvosi kérdés. Emberi életünk szinte minden egyes területe érintett: a családtól a társadalom széles köréig (nemzeti rákellenes programok), a munkavédelemtől a közlekedéspolitikáig, a törvényhozástól a környezetvédelemig minden területen kimutatható a felelősség a rákkal szemben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció