Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Május 27. 19:12, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Egy összegben, időarányosan fizetik a pedagógusok béren kívüli juttatásait

Egy összegben, időarányosan fizetik a pedagógusok béren kívüli juttatásait

Egy összegben és időarányosan kapják meg azok a pedagógusok a béren kívüli juttatást, akik ebben az előző tanévben is részesültek - közölte Marekné Pintér Aranka az MTI-vel, a pedagógus szakszervezetek hétfői megszólalására reagálva.

Kiemelte: több félreértés is van a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) hétfői közlésében, az ugyanis egy korábbi verzióról, az Erzsébet-utalványról szól. Ez azonban már nincs napirenden - rögzítette.
Az elnök megerősítette a Klik pénteki tájékoztatóját, amely szerint egy összegben fizetik ki a béren kívüli juttatás időarányos részét azoknak, akik tavaly kaptak ilyet. A teljes keretösszeg 5,5 milliárd forint, ennek a nyolctizenkettedét utalják majd ki, és nem Erzsébet utalványban, hanem készpénzben - fejtette ki.
Hozzátette: ez egy adható juttatás, és az a cél, hogy "a tavalyi jövedelemcsökkenést elkerüljék." Nem akar senki diszkriminálni, azt akarják elérni, hogy amit eddig megkaptak az érintettek, azt az átmeneti évben is megkapják - szögezte le.
Marekné Pintér Aranka hangsúlyozta: ez egy átmeneti év. A következő tanévre új szabályozás várható.
Mendrey László, a PDSZ elnöke megalázónak nevezte a pedagógusoknak szánt béren kívüli juttatások összegét hétfői sajtótájékoztatóján.
A szakszervezeti vezető úgy látja, a Klik rosszul kezeli a kérdést, az országosan 5,5 milliárd forint értékben kifizetendő Erzsébet-utalványt ráadásul nem egyenlően osztják szét, amivel szerinte diszkriminálják és szegregálják a kevesebbet kapó tantestületeket.
Mint mondta, úgy számoltak, hogy azok a pedagógusok, akik tavaly is kaptak ilyen jellegű juttatást - ha nem veszik figyelembe az iskolákban dolgozó egyéb munkaerőt - 7639 forintot, akik viszont eddig nem kaptak, azok csak 1910 forintot kapnak havonta fejenként. Hangsúlyozta: ez szegregáció, amit a Klik nem tehet meg, ezenkívül a nem főállásúaknak nem is jár ez a juttatás.
A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) méltánytalannak és elfogadhatatlannak tartja, hogy a többletmunka elismerésére vonatkozó kezdeményezése - amelyet eljuttatott a köznevelésért felelős miniszternek - eredménytelen maradt. Mint írták, a kormány nem biztosított fedezetet ahhoz, hogy az állami intézményfenntartó központ minden pedagógus munkakörben foglalkoztatottnak külön többletjuttatást adjon, elismerve ily módon a több erőfeszítést.
Galló Istvánné, a PSZ elnöke május 10-én kérte arra a tárca vezetőjét, a kormány támogasson egy olyan megoldást, amely lehetővé tenné a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak (Klik), hogy a munkáltatói jogok gyakorlása keretében béren kívüli juttatást adjon mindazoknak a pedagógusoknak, akik a korábban, még az önkormányzatok által megkötött kollektív szerződések rendelkezései alapján nem részesülnének ilyen juttatásban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során