Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2011. Augusztus 25. 13:36, csütörtök | Helyi
Forrás: infoCegléd

Egy mai szingli

Egy mai szingli

Augusztus 25. szingli csajok világnapja. A szingliség fogalma még ma sem elég világos mindenki számára, a szó hallatán még ma is sokan téves következtetéseket vonnak le.

Cikkünk a szingli léttel kapcsolatos alapvető tévhiteket igyekszik tisztázni.

Kik azok a szinglik?

A szingli szó hallatán a legtöbb ember szeme előtt egy harminc év körüli, jómódú, karrierista, mindig vidám, trendi (többségében nő) jelenik meg, akinek még nincs se házastársa, sem pedig gyereke. Az elképzelt szingli aktív társadalmi életet él, sokat utazik szabadidejében pedig csak saját vágyainak, elképzeléseinek él.

Néhány szándékos sarkítástól eltekintve nem állunk túl messze a valóságtól. A szingli olyan egyedülálló nő, aki tudatosan alakítja úgy életét, hogy abba huzamosan nem fér bele se társ, se család. A szinglik általában olyan nagyvárosi húszas, harmincas éveikben járó fiatalok, akik mind munkájukban, mind pedig szabadidejükben aktívak. Szinglinek lenni életforma, divat a mai emberek szemében.

A fogalom korábban is létezett. Korábban vénlánynak és agglegénynek nevezték azokat az egyedülálló fiatalokat, akik még valamilyen oknál fogva még nem találtak párt maguknak. Akkoriban azonban még igencsak negatív fenn hangja volt a kifejezésnek.

A szingli az angol „single” szóból ered, melynek jelentése: egyedüli, egyedülálló. A szó a 20. század második felében vált ennek az életformának a megnevezésévé, s így került át a magyar nyelvbe is.

Honnan jöttek?

Napjainkban a szingliség valódi világjelenséggé nőtte ki magát
, olyannyira, hogy az elmúlt néhány évtizedben komplett üzletágak épültek ki kifejezetten az ő igényeik kielégítésére. A szingliség kialakulását és rohamos elterjedését nevezhetjük akár a nagyvárosi életforma melléktermékének, hiszen ezek a fiatalok zömében nagyvárosokban élnek.

A szingliség elterjedésének egyik legfőbb oka, hogy a korábbiakhoz képest napjainkban jelentősen meghosszabbodott az oktatásban eltöltött évek száma. A középiskola után a legtöbb fiatal a könnyebb elhelyezkedés reményében főiskolai és egyetemi szinten folytatja tovább tanulmányait. Az erős munkapiaci verseny okán sokan nekivágnak a második, harmadik diploma megszerzésének is.

A jól képzett fiatalok az oktatásból kilépve gőzerővel vetik bele magukat a munkába és a karrierépítésbe, ami rengeteg időt és még több energiát emészt fel. Emellett a feszített tempó mellett érthető, hogy szabadidejükben szeretnék még egy darabig kötöttségek nélkül élvezni az életet és a párkapcsolatok terén is inkább csak tapasztalatokat gyűjtenek. Részben a társadalom hibája is, hogy egy független nő nagyobb esélyekkel tud elhelyezkedni a munkaerőpiacon, mint a már családdal rendelkező társaik.

A szinglik is szeretnének családot?

A fentiek következményeképpen természetesen a családalapítás igénye is kitolódik, melyet a legtöbben helytelenítenek. Azzal azonban, hogy nem áldozzák fel magukat azonnal a családalapítás oltárán, nem feltétlenül önzőségüket, sokkal inkább megfontoltságukat bizonyítják, hiszen a biztos párkapcsolatra, a megfelelő egzisztenciális háttér megszerzésére törekednek.

Napjainkban már a társadalom is egyre inkább tolerálja a házasság nélküli élettársi kapcsolatot, ami nem feltétlenül jelenti a házasság intézményétől való teljes elhatárolódást, csupán biztos kivárást jelent sokak számára. Nem mindenki szeretne minél előbb férjhez menni még akkor sem, ha párkapcsolatban él. Ennek több oka is lehet; félelem, bizonytalanság, függetlenség iránti vágy, megfelelő anyagi háttér megléte (mint tudjuk egy esküvő manapság kész vagyon), de senki nem szeretne vénlányként megöregedni. Véleményem szerint az ember inkább legyen szingli, mintsem a társadalmi elvárásoknak eleget téve, beletörődve belehajtsa fejét egy rossz párkapcsolatba.

Minden ember vágyik egy biztos párkapcsolatra, arra, hogy tartozzon valakihez, és a sztereotípiákkal ellentétben a szinglik is szeretnének családot alapítani. Ez mindösszesen egy átmeneti állapot, egy divatos életforma, melyet felkapott a média.

Szinglik a nagyvilágban

Ez az életvitel elsősorban az Amerikai Egyesült Államokban és Nyugat-Európában vált egy réteg számára mintaértékűvé.

A szingli lét sok írót és rendezőt is megihletett. Az olyan filmek, mint az Állítsátok meg Terézanyut, a Bridget Jones naplója, és a Szex és New York igazi kultusszá emelték ezt az életformát.

Ma már tudjuk, nem ciki egyedülállónak lenni harminc fölött, de mára már a szinglik is tudják: problémák ide vagy oda, párkapcsolatban lenni jó, hiszen ahogy láthattuk még Carrie is kimondta az igent Mr. Big-nek.



FriKata

Címkék: FirKata

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció