Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2022. Február 03. 16:41, csütörtök | PR
Forrás: (X)

Egy lépéssel a gyártás előtt: CNC programozói képzés

Egy lépéssel a gyártás előtt: CNC programozói képzés

A CNC szerszámgépek mára a gyártási folyamatok alapvető készülékeivé léptek elő. Épp ezért a CNC kezelői képzések is piacképes szaktudást jelentenek.

Ha azonban még ehhez képest is szintet lépnénk, érdemes lehet a programozási ismeretekben is elmerülnünk.

A CNC technológiáról

Computer Numerical Control, vagyis egy olyan szerszámgép, mely programozható mikroszámítógépet is tartalmaz, mellyel a berendezés egyben vezérelhető is. Leegyszerűsítve ezt takarja a CNC kifejezés három betűje. A CNC szerszámgépek elterjedését lényegében a termelési folyamatok felgyorsításának igénye hozta magával. Az alapanyagok megmunkálása, vagy épp a kisebb alkatrészek megalkotása korábban kézi erővel történt, mely jelentős többlet idővel járt, ami által a termelés is lassabban zajlott.

A CNC szerszámgépek bevezetése a termelésbe egyrészt addig soha nem látott mértékben lendítette fel a folyamatok gyorsaságát, másrészt a kézi megmunkálással megvalósíthatatlannak tűnő folyamatokat is képes volt elvégezni. A készülékek lényegében egy készen kapott programozási felülettel és vezérlőegységgel rendelkeznek. Ezen a felhasználói felületen keresztül aztán a működés a termeléshez igazítható, legyen szó akár maró, eszterga, köszörű, vagy épp lézeres készülékről. A kezelés és a programozás ugyanakkor közel sem ugyanaz.

Kezelői ismeretek

A CNC kezelői képzések és álláshelyek a mai napig rendkívül népszerűek, hiszen az ismeretek viszonylag könnyen elsajátíthatók, az állások után járó bérek pedig sok esetben kiemelkedők. A CNC kezelők a programozási környezettel nem foglalkoznak, az ő feladatuk a szerszámgépek kezelése és üzemeltetése. Természetesen ez is komoly szaktudást és odafigyelést igényel, hiszen a gyártási és termelési folyamatok alappilléreiről beszélünk.

Ahhoz azonban, hogy egy szerszámgép tudja mi a dolga és a kezelőnek már ténylegesen csak a felügyelettel és működtetéssel kelljen foglalkoznia, előzetes programozás szükséges. Ezt a munkát végzik el a CNC programozók, akik már rendelkeznek a megfelelő programozási alapismeretekkel a szerszámgépek számítógépeihez kapcsolódóan. Ezek az ismeretek szintén egy külön képzés keretein belül sajátíthatók el, a CNC programozó azonban már egy felsőbb lépcsőfokot jelent a termelési hierarchiában.

CNC programozói képzések

Tekintve, hogy a CNC programozói ismeretekhez már erősen szükségeltetik a CNC szerszámgépek kezelésének ismerete, a képzés elsősorban azok számára ajánlott, akik már rendelkeznek kezelői képesítéssel. Ez nem is véletlen, hiszen a szerszámgépek vezérlésére és működésére vonatkozó összefüggések elméleti és gyakorlati ismerete is nélkülözhetetlen ahhoz, hogy megfelelően elsajátíthassuk a hozzájuk kapcsolódó programozási ismereteket.

A képzés során a jelentkezők elsajátíthatják a CNC programozás alapjait, elmozdulások és ciklusok programozását és a különböző kapcsolódó programok megtervezését is. A képzés intenzív és gyakorlatorientált, így a hallgatók gyorsan és praktikusan kerülhetnek a szükséges szaktudás birtokába. A képzés végeztével a végzett hallgatók képesek lesznek a különböző típusú CNC szerszámgépek programozására, mely piacképes és kiemelt bérezéssel járó szakmai tudást jelent.

Címkék: cnc, képzés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 20. 09:18, szombat | PR

Itt nézz körül, ha minőségi kanapéra vágysz

Időtálló darabokat találunk a hazai bútor forgalmazónál.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből