Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2012. Március 30. 17:06, péntek | Helyi
Forrás: infoCegléd

Egy falat Itália Cegléden

Egy falat Itália Cegléden

Eredeti olasz pizza Cegléden! Ilyet itthon még biztosan nem kóstoltál!

Az gondolom, senkinek sem kell bizonygatni, hogy az olaszok bizony értenek a tésztához. Legyen az pasta, vagy pizza, majdhogynem utánozhatatlanok. De csak majdhogynem. Titkukat hosszú évtizedeken keresztül őrizgették, mára már azonban az olasz pizza hivatalosan is átlépte Itália határait. Ennek köszönhetően pedig egyre több magyar étterem veszi fel sikerrel a versenyt az olasz konyhával.

A pizzák eredete egészen i.e. 3. századig nyúlik vissza, amikor is egy Római történetírásban említnek egy „lapos kelt tésztát”, melyet olívaolajjal, fűszerekkel és mézzel édesítettek. Amit mi olasz pizzának ismerünk, az, az első pizza készítő dinasztiákkal együtt a 18. században jött létre Nápolyban, ahol fafűtéses kemencékben sütötték a kerek finomságokat. Bárhogyan is született, abban biztosan egyetértünk, hogy óriási találmány lett.

A tészta íze, formája és állaga, valamint feltétek variációinak kombinációiból adódóan ma már kismillió fajta pizza létezik, de, ami nálunk bevált és, ami a magyar ember ízléséhez leginkább passzol az a jól megrakott, kalóriát nem kímélő, zsíros, kolbászos, vastag tésztás „magyaros” pizza.

Az íze természetesen vitathatatlan, de van azonban, hogy az ember másra vágyik. Valami könnyed, ízletes és mégis laktató, de nem eltelítő finomságra. Egy olyan könnyű pizza vacsorára, ami után nem kell vizes ballonnal az ágyunk mellett aludni. Na, ilyen pizzából már jóval kevesebb a választék. Ugyan sokan vannak, akik gond nélkül bevágnak egy egész pizzát, legyen az vékony, vagy vastag tésztás, de bizony többen nem szeretünk a tésztarengetegbe fulladni.

Senkit ne tévesszen meg a „könnyed” kifejezés! Ez nem azt jelenti, hogy éhen marad az ember, csupán azt, hogy az utolsó morzsát eltüntetve is gond nélkül állhat fel az asztal mellől. Aki evett már igazi olasz pizzát, az tudja, hogy miről beszélek. Az olaszok nem csak élni, de enni is tudnak. Imádják az ízeket és szeretik azokat hosszasan élvezni. Sokat esznek, viszont könnyedebb ételeket. Egy vastag tésztás magyaros pizza talán még rajtuk is kifogna.

Mára már itthon is egyre inkább megnőtt az igény a jó alapanyagokból készült minőségi pizzák iránt.

Egy igazi olasz pizza titka:

• kézzel gyúrt, ropogós vékony tészta
• semmi ketchup, a pizza szósz valódi friss fűszerek,
friss alapanyagok hozzáadásával készül
• jó minőségű, friss feltétek,
• rengeteg ízletes olasz sajt

Ha sikerült felcsigáznunk ízlelőbimbóidat, a gasztronómiai élmény kedvéért nem kell rögtön Rómáig szaladnod, elég csak a Monacoba kiruccanod, persze nem a világ második legkisebb országára gondolok, csupán a ceglédi Monaco Pizzéria és Étteremre, ahol Cegléden elsőként kóstolhatod meg a hamisítatlan olasz ízeket.

Az étteremben bármelyik pizzát kérheted vékony tésztával, viszont érdemes megkóstolnod az eredeti recept alapján készített három olasz pizzájuk egyikét. A Pizza Roma, a Pizza Napoli és a Pizza prosutto a teljes íz-élmény érdekében kizárólag frissen, helyben fogyasztható.

Jó étvágyat kívánunk!

Asztalfoglalás: 06-30-4-313-333


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció