Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Július 26. 05:00, csütörtök | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Egész vagyonokat menekítettek ki

Egész vagyonokat menekítettek ki

Döbbenetes adatokat tett közzé a világ legelismertebb, adóparadicsomokkal foglalkozó civil szervezete, az Adóigazságossági Hálózat, amely összesen 32 ezer milliárd dollár eltitkolt jövedelemről adott számot legújabb jelentésében. Erre a The Guardian című brit lap hívta fel a figyelmet, amelyről a Magyar Nemzet számolt be.

A jelentés szerint a szóban forgó összegben ráadásul nem szerepelnek az ingatlanokban, jachtokban és nemesfémekben felhalmozott titkos megtakarítások. A szervezet vezetője, John Christensen kiugrott offshore-bankár, a jelentés készítője, James S. Henry pedig az egyik legnagyobb adótanácsadó cég, a McKinsey volt főközgazdásza, offshore-szakértő. Az adóparadicsomokba kimenekített pénzekkel összesen 320 milliárd dollár közpénzt nem fizettek be, az eltitkolt vagyon pedig megközelíti az Egyesült Államok és Japán teljes évi GDP-jét. John Christensen szerint az adóelkerülésben segédkező nagybankok között található a HSBC, a Citigroup, a Bank of America, a UBS és a Credit Suisse.

A jelentéshez a Világbank, az IMF, az ENSZ kereskedelmi szervezetének (UNCTAD) adatait használták fel, majd ezeket a számokat összevetették a tartalékvaluták és az arany iránti kereslet alakulásával, illetve privát bankári tanulmányokkal. A kutatás eredményeképpen azt találták, hogy – még szűken számolva is – legalább 21 ezer milliárd dollárnyi be nem jelentett vagyonnal rendelkeztek a világ leggazdagabbjai 2010-ben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.