Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2011. Július 13. 14:44, szerda | Helyi

Drága nagyi!

Drága nagyi!

Ma ünnepelik világszerte a nagymamákat, ma van a nagymamák világnapja.

„Nincs még egy olyan, mint a nagyi főztje”- mondogatjuk sokszor, és valóban. A nagymamák sok mindenben egyedit alkotnak. Ők készítik a legfinomabb süteményeket, és ők tudják a legtöbb mesét, a legtöbb verset. Ők azok, akik kiszínezik gyermekkorunkat.

A nagyszülők minden ember életében meghatározó szerepet töltenek be, különösképpen a nagymamák. Nagyszüleinkre gondolva kellemes sóhaj ül ki az arcunkra, mely egy különleges kapcsolatra utal. A jóságos, vajszívű nagymama biztos támasz minden unoka számára. Elkényeztet, óv és véd, elhalmoz szüntelen szeretetével. Sok anya már alig várja, hogy ő is nagyszülő lehessen és felhőtlenül kényeztethesse az unokákat. A „jó öreg” nagyi minden problémára talál megoldást, nincs számára lehetetlen.

A nagyszülőknek nagy szerepük van a család összetartásában, az alapvető nevelési elvek lefektetésében. Szerepük azonban jóval tovább terjed, mint azt gondolnánk. Finn és kanadai kutatók nemrégiben a nagymamák evolúciós szerepét vizsgálták. Úgy vélik, az idősebb nők kulcs szerepet játszanak az emberi faj továbbélésében. A nagyszülők nem csak unokáik egészséges növekedésében játszanak meghatározó szerepet, de gyermekeik gyermekvállalási tervét is pozitívan befolyásolhatják. Ha a nagymama biztos támaszként jelen van, gyermekei korábban és több gyereket vállalnak- állapította meg egy többgenerációs vizsgálat. Azoknál a családoknál, ahol a nagymama képes részben átvállalni a gyermeknevelés terheit, a szülők hosszabb és egészségesebb életre számíthatnak.

Ma, a nagymamák világnapján ezeket a különleges személyeket ünneplejük.

Éljenek hát a nagymamák, akiknek annyi mindent köszönhetünk!


FirKata
 

Címkék: FirKata

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció