Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2020. Január 10. 07:08, péntek | Külföld
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:

Donald Trump a katonai költségvetésből pénzt fordíthat a határfal építésére

Donald Trump a katonai költségvetésből pénzt fordíthat a határfal építésére

Egy amerikai fellebbviteli bíróság engedélyezte, hogy Donald Trump elnök és kormányzata a katonai költségvetésből csoportosítson át 3,6 milliárd dollárt az amerikai-mexikói határra tervezett fal építéséhez.

Még decemberben egy szövetségi bíróság úgy döntött: a katonai költségvetésből semmilyen összeget nem lehet falépítésre átutalni. Szerdán este azonban egy fellebbviteli bíróság hatályon kívül helyezte ezt a döntést.

Ezzel lehetővé vált egy körülbelül 800 kilométer hosszúságú fal megépítésének finanszírozása. Igaz, a fellebbviteli bíróság döntésével a bírósági folyamat még nem zárult le, hiszen az ügyet az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság elé vihetik a falépítést ellenző, perelő személyek és szervezetek, de a kormányzat közben megkezdheti az építkezést. Az alkotmánybíróság tavaly júliusban egy hasonló bírósági döntés ügyében már igazat adott a kormányzatnak. Akkor arról hozott döntést, hogy a kormányzat jogosan használhat fel a katonai költségvetésből 2 és fél milliárd dollárt a falépítésre.

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön a Twitteren elégedettségét kifejezve azt írta: az igazságszolgáltatás "zöld jelzést adott, hogy megkezdhessük a déli határon az iszonyúan szükséges fal egyik legnagyobb szakaszának építését". Közölte továbbá: a fal teljes megépítése folyamatban van, vagy az előkészületek megtörténtek. A Fehér Ház közleményben üdvözölte a fellebbviteli bíróság döntését. "Ez a jogállam győzelme. Eltökéltek vagyunk a határok biztonságának megteremtésében, és befejezzük a fal építését" - olvasható a kommünikében.

Donald Trump 2016-os elnökválasztási kampányának egyik fontos ígérete volt az illegális migráció visszaszorítása és ennek érdekében magas falak felhúzása az Egyesült Államok mintegy 3200 kilométeres déli határain. A demokraták nem szavazták meg az ehhez szükséges kiadásokat, és a Trump-kormányzat 2019 elején úgy döntött, hogy a katonai költségvetésből csoportosít át összesen 6,7 milliárd dollárt a falépítésre.

Címkék: donald trump, fal, határ

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.