Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2014. Március 10. 10:40, hétfő | Helyi

Díj a Sikeres Vállalkozásokért

Díj a Sikeres Vállalkozásokért

A februári „A hónap beruházója” elismerést az Infineon Technologies Cegléd Kft. képviseletében Bodor József ügyvezető vette át.

A Díj a Sikeres Vállalkozásokért célja, hogy elismerje, ismertté tegye és ösztönözze azokat a Magyarországon működő gazdasági társaságokat, kis- és középvállalkozásokat és induló cégeket, amelyek hozzájárulnak hazánk gazdaságának növekedéséhez, és példáként szolgálnak sikeres vállalkozások megvalósításához. A díjat Varga Mihály kezdeményezésére, a Nemzetgazdasági Minisztérium szervezésében 2013. augusztusától kezdődően három kategóriában adják át: „A hónap beruházója”, „A hónap kis- és középvállalkozása”, illetve „A hónap induló vállalkozása” címmel.

A hónap beruházója
A hónap beruházója díjban részesülhet az a beruházó, aki tevékenységével jelentős mértékben hozzájárul a magyar gazdaság és export növekedéséhez, a foglalkoztatottak számának, és a hazai beszállítói hányad bővítésére törekszik. Ezen túlmenően fontos szempont, hogy a beruházó diplomást illetve szakképesítéssel rendelkező munkaerőt foglalkoztasson, továbbá az elmúlt hónapokban legalább 5 millió euró értékű új beruházást kezdeményezzen.

A hónap kis- és középvállalkozása
A hónap kis- és középvállalkozása díjazott kiválasztása során azok a vállalkozások részesülnek elismerésben, amelyek foglalkoztatottainak száma nem csökkent, szigorú fizetési morállal bírnak, export- és vagy beszállítói tevékenységet folytatnak. Ezen túlmenően előnyt jelent, ha innovációs tevékenységet végeznek, továbbá rugalmas foglalkoztatási formákat, munkaerő-piaci szempontból hátrányos helyzetű személyeket alkalmaznak.

A hónap induló vállalkozása
A hónap induló vállalkozása díjjal olyan cégeket kívánunk elismerésben részesíteni, amelyeknek beindítását tudatos tervezés (piackutatás, üzleti terv, marketing terv) előzte meg, kutatási eredményeket hasznosítanak, aktív kapcsolatokat tartanak fenn egyetemekkel, kutatóműhelyekkel. A díj odaítélésénél előnyt jelent, ha a vállalkozások exportálnak vagy beszállítói tevékenységet végeznek (vagy a következő három évben terveznek ilyen jellegű tevékenységet végezni), továbbá rugalmas foglalkoztatási formákat alkalmaznak.

2014. február díjazottjai:
A februári „A hónap beruházója” elismerést az Infineon Technologies Cegléd Kft. képviseletében Bodor József ügyvezető, „A hónap kis- és középvállalkozása” díjat a Digiterm Kft. részéről Hegedűs István ügyvezető, a Distinction Kft. által elnyert „A hónap induló vállalkozása” címet pedig Priskin László marketing stratéga veszi át.

A Zsűri tagjai:
Felcsuti Zsolt, az MPF csoport igazgatóságának elnöke
Kozma András, a Commerzbank Zrt. elnök-vezérigazgatója
Szegner Balázs, az Equilor Befektetési Zrt. üzletfejlesztési igazgatója
A díjazottakat a zsűri független döntése alapján választja ki.

A díjazottról:
Infineon Technologies Cegléd Kft. – Világszínvonalú félvezetőgyártás Cegléden
Az Infineon Technologies vállalatcsoport az ipari alkalmazású félvezetők fejlesztésében és gyártásában több területen vezető szerepet tölt be. Leányvállalatain keresztül világszerte több mint 27 600 munkatársat foglalkoztat, árbevétele pedig a 2013-ban lezárult üzleti évben elérte a 3,9 milliárd eurót. Technológiai portfólióját több mint 18 000 szabadalom és szabadalmi bejelentés alkotja. Az energetikai (11,8%) és a chipkártya (24,1%) célpiacokon piacvezető félvezető alkatrész gyártó, míg az autóipari (9,1%) piacon a szintén előkelő, második helyet foglalja el.

Az Infineon Technologies Cegléd Kft. társaság közvetlen, egyedüli tulajdonosa a holland Infineon Technologies Holding B.V., amely a német Infineon Technologies AG, München teljes tulajdonú leányvállalata. A vállalatcsoporton belül a HPS (High Power Semiconductor – Teljesítmény-félvezető szegmens) technológiai kompetenciaközpont szerepét az Infineon Technologies AG Warstein-ban található telephelye tölti be, amely nagyteljesítményű félvezetőket fejleszt, gyárt és forgalmaz. A vállalatcsoporton belül teljesítmény-félvezető eszközöket kizárólag az Infineon Technologies AG warsteini telephelye és ceglédi leányvállalata gyárt. A két telephely együttesen egyike a félvezetőipar legnagyobb teljesítményelektronikai félvezető eszköz gyártóinak.

A teljesítmény-félvezető gyártás gyökerei Cegléden 1989-re nyúlnak vissza, mikor a Teljesítményelektronikai Társaság (TET) az Infineon akkori jogelődjétől megvásárolta a nyomottkontaktusú félvezető eszközgyártás technológiai licenszét. Az Infineon Technologies Cegléd Kft. jogelődje 1996-ban jött létre az akkori eupec GmbH magyarországi leányvállalataként eupec Hungária Kft. néven, Cegléden. 2005-ben az eupec GmbH anyavállalatába történő integrálása következményeként az akkori magyarországi társaság az Infineon Technologies AG leányvállalatává vált, új neve pedig Infineon Technologies Cegléd Kft. lett. Az 1989-ben még 37 főt foglalkoztató üzem ma a város és vonzáskörzetének meghatározó, 700 főt foglalkoztató, dinamikusan növekvő vállalata.

Az Infineon konszern magyarországi elkötelezettségét mutatja, hogy az alapítás óta fejlesztési stratégiájában a ceglédi telephely folyamatosan helyet kap. Míg korábban a telephely fejlesztését a költségelőny szempontok támasztották alá, ma már a legkorszerűbb félvezető ipari gyártástechnológiák hatékony működtetése és a magasabb hozzáadott értékű vállalati tevékenységek indukálják. A folyamatos fejlesztést jól példázza a 2002 és 2013 között elnyert öt állami támogatás, amelyek - illeszkedve a hosszú távú stratégiákhoz - önálló projektekként is megállták a helyüket.

A vállalatcsoport új, 65,6 millió euró értékű beruházást valósít meg Cegléden, amely a vállalat egyik legjelentősebb európai bővítése. Az 533 új munkahelyet létesítő beruházás közvetlen célja a félvezetők iránt jelentkező igények kielégítése, valamint a meglévő kapacitások korszerű, versenyképes technológiával történő bővítése. A gyártás teljes felfutásával a cég 1050 főre bővíti a foglalkoztatottak számát 2018-ig, amely munkaerő-kapacitás Cegléden és térségében rendelkezésre áll. Az elmúlt időszakban megvalósított jelentős gyártókapacitás bővítéseknek köszönhetően mára a magyarországi leányvállalat megerősítette pozícióját az Infineon csoporton belül, így a teljesítmény-félvezető szerelés és mérés jelentős része hazánkban, Cegléden folyik.

Az Infineon Technologies AG ún. ODM (original design manufacturer) vállalat, azaz saját fejlesztésű termékét gyártja, értékesítését pedig saját maga végzi. Az Infineon Technologies Cegléd Kft. termékeit teljes mértékben a vállalatcsoport részére értékesíti, árbevétele exportból származik.

Az Infineon fő értéke az ügyfélközpontúság. A vevőkkel együtt fejleszti azokat a testreszabott félvezető megoldásokat. Teszi mindezt három olyan területen, amelyek a modern társadalom fő fejlődési irányaira adják meg a választ: Energiahatékonyság, Mobilitás és Biztonság. A hatékony energiafelhasználás iránti igény növekedése következtében a termékpaletta folyamatosan bővül. Jelenleg olyan félvezető elemeket gyártanak Cegléden, amelyek az ipari automatizálás, a vontatástechnika, a gyógyászati berendezések, az energia előállítás, szállítás és elosztás, valamint a megújuló energiaforrások kiaknázása terén kerülnek beépítésre.

A vállalatcsoport legnagyobb megrendelői a hajtás- és vontatástechnika, erőműipar, megújuló energia rendszerek, automatizálás, gépjárműipari- és hibrid-hajtástechnika berendezés gyártói (pl. Siemens, Bombardier, Alstom, ABB, Comelec, Fuji, Toshiba, Continental, Delphi, Kostal, Hyundai, Nisko, Beijing Jingchuan Electronic, Schneider Electronics). A korszerű elektronikai és energetikai rendszerek optimális működéséhez ma már elkerülhetetlen az Infineon által gyártott félvezető eszközök alkalmazása.

Az Infineon jövőbemutató és egységes CSR koncepciójával világszerte példát mutat. Tagja az ENSZ Global Compact Initiative-nek és szerepel a Dow Jones Sustainability Europe Index-ben. Az Infineon számára a fenntarthatóság a szociális, ökológiai és gazdasági célok összehangolását jelenti. Termékeivel és gazdasági tevékenységével egy pozitív ökoegyensúly elérésére törekszik, és ily módon hozzájárul a környezetvédelemhez.

Fotók: Töreki Zsolt

Címkék: infineon

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 14:17, csütörtök | Helyi

Városalapítók Napja

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására