Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2015. Október 19. 14:00, hétfő | Helyi

DRIFTER a gimiben

DRIFTER a gimiben

Premier előtti filmvetítés a gimiben

Október 12. hétfő premier előtti filmvetítést tartottak a Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium rajzteremben. A DRIFTER című dokumentumfilm külföldi fesztiválokon már bizonyított. Most a gimnáziumba érkezett, a rendező Hörcher Gáborral és főszereplő Steinbach Richárddal együtt. Az alkotás megtekintése után kötetlen beszélgetésre volt lehetőség a filmkészítők és a diákok között.

Az eseményt Girst Ádám szervezte a média faktosoknak. Betegség miatt Becsey Kristóf operatőr tudott csak jönni. Hörcher Gábor filmje eddig számos nemzetközi díjat nyert, Magyarországon pedig október 29-én kerül a mozikba.

Az amszterdami dokumentumfilmfesztiválon a legjobb első film díját kapta Hörcher Gábor a Drifter című alkotásáért. Hörcher Gábor 72 perces filmje, a Drifter egy Bakony-vidéki sváb, roma és magyar gyökerű fiatal fiúról szól, aki elhatározza, hogy raliversenyző lesz. A korábban Roma Rally munkacímen futó film aktuális kérdéseket vet fel a periférián élő vidéki fiatal generáció társadalmi beilleszkedésének lehetőségeiről, és sajátos módon mutatja be helyzetüket.

A nemzetközi zsűri méltatásában főleg a fényképezés minőségét, illetve a vágás és a sound design finomságát emelték ki, hozzátéve, hogy a Drifter egyetlen pillanatra sem téved rossz irányba. Az elismerés már csak azért is fontos, mert az amszterdami IDFA (International Documentary Festival Amsterdam) a dokumentumfilmes műfaj egyik - ha nem a - legfontosabb eseménye, aki itt díjat kap, annak az alkotását utána az összes filmfesztivál szívesen fogadja.

A dokumentumfilm forgatása egyébként közel 4 évig tartott, a filmtervet korábban már több nemzetközi szakmai fórumon díjazták, többek között Szarajevóban és Lipcsében is, de a világpremier Amszterdamban volt.

A Drifter a KraatsFilm és a német Weydemann Bros. koprodukciójában készült. Producere Iványi Marcell, kreatív producere Pálos György. A filmet Becsey Kristóf és a rendező Hörcher Gábor fényképezte. Az alkotók az amszterdami bemutatón a Filmalap támogatásával vettek részt.

A gyerekek nagyon élvezték, sokat kérdeztek az operatőrtől, látszott, hogy megérintette őket a film.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció