Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2016. Március 31. 13:03, csütörtök | Belföld
Forrás: RLM

Diagnosztikai központot neveztek el Czeizel Endréről

Diagnosztikai központot neveztek el Czeizel Endréről

A Czeizel Intézet viszi tovább az elismert genetikus szakmai hagyatékát

Czeizel Endre gyermekei, hírességek és újságírók is jelen voltak azon a rendezvényen, amelyen az Egészségmegőrzési és Diagnosztikai Központ - tisztelegve a magyar genetikus szakmai hagyatéka előtt - felvette a Czeizel Intézet nevet. A központ és a professzor munkássága a múltban is összefonódott: szakmai iránymutatása és szellemisége mindig is formálta a diagnosztikai központ célkitűzéseit és fejlődését.

Közelgő születésnapja alkalmából kollégák és ismert emberek emlékeztek meg a tavaly augusztusban elhunyt genetikus professzorról, akiről az évforduló apropóján diagnosztikai központot neveztek el Budapesten. Az Egészségmegőrzési és Diagnosztikai Központ április 1-től Czeizel Intézet néven működik tovább.

„A központ és Czeizel professzor munkássága a múltban is összefonódott: szakmai iránymutatása és szellemisége mindig is formálta a diagnosztikai központ célkitűzéseit és fejlődését. Ez a sok évtizedes munka, továbbá Czeizel Endre közelgő születésnapja méltó alapot ad arra, hogy Czeizel Intézet néven működjünk tovább, és így állítsunk emléket munkásságának” – mondta el Merhala Zoltán, az intézet vezetője, akit évtizedes munkakapcsolat és barátság fűzött a genetikushoz.

A Czeizel Intézetben található Magyarország legkorszerűbb ultrahang készüléke, és a központhoz köthető olyan innovatív megoldások gyakorlati bevezetése is, mint például az anyai vérből történő magzati-DNS vizsgálat, amely mérföldkőnek számított a magzati diagnosztikában. „A várandósság időszakában nyújtott különböző speciális vizsgálatokon túl, a csecsemők, kisgyermekek és felnőttek részére nyújtott egészségügyi szolgáltatásokkal igyekszünk megvalósítani a Czeizel Endre által megálmodott betegségmegelőzési modellt. Intézetünk tevékenysége így a családtervezésen, illetve a magzati élet fejlődésének korszerű vizsgálatán és gondozásán túl, a születés utáni időszakot is felöleli” – magyarázta Merhala Zoltán. Az intézet vezetője kihangsúlyozta: a névváltoztatás már Czeizel Endre életében felmerült, és a professzor meghatottsággal vette tudomásul, sőt kifejezetten felhatalmazta Merhala Zoltánt arra, hogy az intézmény - ahol éveken át dolgozott - halála után az ő nevét viselje.

Czeizel Barbara, a professzor lánya arról beszélt, mennyire fontos volt édesapja életében a központ, amelyik most felvette a nevét. „Az utolsó, betegséggel sújtott éveiben mindig az itteni rendelőben kapott erőre: itt folytatta a kutatásait, itt végezte a tanácsadást és emellett szívesen adta át a tudását a fiatalabb kollégáknak. Mindig félt attól, hogy a szakmai munkássága halála után porba hull, így nagy öröm, hogy a diagnosztikai központ Czeizel Intézetként működik tovább.”



A névadón ismert emberek is részt vettek – azok, akiket személyes kapcsolat fűzött Czeizel Endréhez, illetve olyan ismert szülők is, akik egyetértenek a professzor által sokszor hangsúlyozott prevencióval, annak fontosságával. A névadón jelen volt Hadas Krisztina, Dobó Ági, Csobot Adél, Polgár Krisztina és Mádai Vivien.

A névadón levetítettek egy eddig még sehol nem látott videót, amelyet élete utolsó heteiben vettek fel Czeizel doktorral. Az ebben elhangzott gondolatok mentén, az intézet átnevezésével teljessé válik az a célkitűzés, hogy a Czeizel Intézet mind szolgáltatásaiban, mind pedig szakmai hitvallásában a genetikus által meghatározott értékek mentén működjön tovább.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.