Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. November 28. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Czunyiné: a pénzügyeket is oktatni kell a köznevelésben

Czunyiné: a pénzügyeket is oktatni kell a köznevelésben

A pénzügyi kultúrának mint programozott és módszertanilag is rendszerezett ismeretátadásnak helye van a köznevelésben - hangsúlyozta Czunyiné Bertalan Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten, az Econventio konferencia szünetében rendezett sajtótájékoztatón.

A konferencián értékelték a középiskolások pénzügyi kultúrájáról készült felmérést, amelyet az idén negyedik alkalommal készített el az Econventio Közhasznú Egyesület és a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara által létrehozott kutatócsoport.

Az államtitkár elmondta: a felmérések, valamint a jelenleg iskolarendszeren kívül, illetve mintaiskolákban szervezett pénzügyi kultúra oktatásának tapasztalatai azt igazolják, hogy a középiskolai korosztály megfelelően érzékeny ennek a témának a befogadására. Ezen belül is a gimnáziumokban és a szakképző intézményekben kaphat szerepet a pénzügyi kultúra ismereteinek átadása - tette hozzá.

Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke kifejtette: az ÁSZ felmérései és tapasztalatai is azt mutatják, hogy ha nincs az egyének szintjén megfelelő pénzügyi ismeret, 'a pénzzel bánásnak a tudása', az gazdasági hátrányt jelenthet az országnak, veszélyezteti a gazdasági növekedést és a versenyképességet.

Hozzáfűzte: a számvevőszéknek országgyűlési határozat írja elő, hogy járuljon hozzá a jó kormányzáshoz oly módon is, hogy részt vesz a pénzügyi kultúra kialakításában, fejlesztésében, együttműködve más szervezetekkel, partnerekkel. Az ÁSZ szerepe ebben egyebek közt az lehet, hogy mérni tudja, mennyire hatékonyan érnek célba a pénzügyi kultúra fejlesztésére költött állami és magán források - tette hozzá.

A pénzügyi kultúráról készült idei felmérésben 9605 középiskolás diák vett részt. A pénzügyekhez való hozzáállás mellett tudásteszt segítségével mérték fel a diákok ismereteit a banki szolgáltatásokról, megtakarításokról, hitelezésről, biztosításról, valamint ellenőrizték az általános gazdasági ismeretek meglétét is.

A teszten a középiskolások átlagteljesítménye 42,6 százalék volt. A diákok fele 40 százaléknál rosszabb eredményt ért el, és csupán 10 százalékuk nyújtott 66 százaléknál jobb teljesítményt.

A teszten jobb eredményt értek el azok, akik korábban tanultak pénzügyi ismereteket, átlagteljesítményük 49 százalék volt. Kiderült azonban az is, hogy akik tanultak pénzügyi ismereteket, nem tudják tudásukat megfelelően alkalmazni a hétköznapi élet problémáinak megoldásában.

A felmérés alapján a kutatók szerint ajánlott lenne a középiskolákban általánosan bevezetni a pénzügyi ismeretek oktatását. Arra is felhívták a figyelmet, hogy ahol már van ilyen oktatás, ott nagyobb hangsúlyt kell fektetni a gyakorlatiasságra. Fontosnak tartják emellett a pénzügyi ismereteket oktatók képzését is mind szakmai, mind módszertani szempontból.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;