Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Augusztus 04. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Csúnya buktát okozott a piacokon az EKB - az IMF további lépéseket sürget

Csúnya buktát okozott a piacokon az EKB - az IMF további lépéseket sürget

Amire mindenki várt és ami csalódást okozott, gyakorlatilag így lehet összefoglalni az Európai Központi Bank elnökének beszédét, ugyanis Mario Draghi gyakorlatilag semmi konkrétat nem jelentett be, 'csak' rendkívüli lépéseket helyezett kilátásba, ezért a piacok hatalmasat csalódtak. A nyugat-európai tőzsdék 2 százalék feletti eséssel zártak, New York ennél kisebbet esett, a madridi tőzsdeindex azonban több mint 5 százalékkal zuhant be.

Az EKB a következő hetekben vázol fel egy olyan mechanizmust, amely nyílt kötvénypiaci vásárlásokkal igyekszik stabilizálni az eurózóna hozamait. További nem szokványos eszközök bevetését is megfontolják - ezekről azonban szintén a következő hetekben derülhetnek csak ki konkrétumok. Gábler Gergely, az Equilor elemzője a Gazdasági Rádiónak azt mondta, szerinte ez nagy valószínűséggel a másodpiaci kötvényvásárlási program felújítását jelenti majd.

A központi bank egyébként nem nyúlt az alapkamathoz, így az maradt 0,75 százalék. Draghi megígérte, mindent megtesznek az euróövezetért, amit csak lehet. Az EKB szerint az eurozóna gazdasági növekedése gyenge maradhat, sok a lefelé mutató kockázat. Az erősödő pénzpiaci bizonytalanság nem kedvez a gazdasági pályának. A magas munkanélküliség is hátráltatja a növekedést, a bérdinamika pedig lassan nő. Közben német sajtóhírek szerint az EKB közösen koordinált akcióra készül az új európai mentőmechanizmussal, az ESM-mel. A kiábrándult befektetők tovább adták az eurót, a forint is megbillent, később azonban leszakadt a közös pénzről, nem gyengült tovább, sőt - az euró jegyzése visszatért 280 alá.A spanyol és olasz kötvényhozamok eközben emelkedtek, az európai részvényárfolyamok pedig tovább estek, mint ahogy estek a nyersanyagárak is, az amerikai könnyűolaj egészen 87 dollárig ereszkedett vissza, a Brent jegyzése viszont tartja a 106 dollár fölötti szintjét. Az arany ára is süllyedt, ma reggelre is csak nagyon enyhe emelkedés figyelhető meg, az unciánkénti jegyzés 1592 dollár.

A külföldi elemzők szerint az EKB várhatóan szeptemberben kezd majd spanyol és olasz kötvényeket vásárolni, amikor az irányadó rátát új mélypontra, 0,5 százalékra csökkenti. Vagyis az EKB akkor kezd majd kötvényeket vásárolni, ha az eurózóna vezetői aktiválták már a kötvények vásárlására is képes mentőalapokat, illetve ha a problémákkal szembenéző országok kérik a segítséget. Egyes elemzők úgy értékelték Draghi szavait, hogy az EKB csak akkor hajlandó a kötvénypiac segítségére sietni, ha a helyzet jelentősen romlik.

Az IMF szerint a Fednek további monetáris lépéseket kell tennie, ha elhúzódna az amerikai gazdaság lassú növekedése, vagy pedig tovább romlanának a gazdaság kilátásai az euróövezeti válság mélyülése miatt. A valutaalap éves összefoglalója szerint az amerikai gazdaság lassú, két százalék körüli ütemben nő, a foglalkoztatottság továbbra is jóval elmarad a válság előtti szinttől, a lakóingatlan-piac stabilizálódik ugyan, de még mindig nyomott, a lakossági fogyasztásnak gátat szab egyebek között, hogy az emberek gyorsan szabadulnának a korábban felvett kölcsönöktől.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.