Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2011. Január 27. 11:01, csütörtök | Helyi
Forrás: Infó Cegléd

Csak semmi pánik!

Csak semmi pánik!

Aggódó ceglédi szülők és megfontolt fiatalok számára találtunk megnyugvást, amikor a mostani felfokozott indulatok mellett is minden elvárásnak megfelelő szórakozóhelyre bukkantunk városunkban. A hely neve Jazz Cafe.

Több mint másfél hét telt el a budapesti szórakozóhelyen történt megrázó esemény óta, mégsem telik el még úgy nap, hogy ne hallanánk róla a hírekben. Nap, mint nap újabb szakértőket kérdeznek meg, aggódó szülők beszélnek félelmeikről, vagy épp szerencsés túlélők számolnak be megrázó élményeikről. Internetes fórumok tucatjai boncolgatják a témát és mindenki válaszokat keres. Választ arra a látszólag egyszerűnek tűnő kérdésre, hogy hogyan következhetett be egy ilyen végzetes tragédia? Hallhattunk és több helyen olvashattunk is arról, hogy a kérdéses szórakozóhely alapvető engedélyek nélkül és számos biztonsági előírás figyelmen kívül hagyásával működött.

Utána jártunk, vajon milyen rendeleteknek is kell megfelelnie egy szabályosan működő szórakozóhelynek. A témáról Cegléd egyik legnépszerűbb szórakozóhelyének, a Jazz Cafe-nak tulajdonosával beszélgettünk.

Szerk.: Úgy tudom, hogy egészen nagy átalakításon van túl a hely. Mikor került erre sor és mért éreztétek szükségesnek a változtatásokat?

Borsos R.: Azt tapasztaltuk, hogy egyre nagyobb igény mutatkozik egy olyan szórakozóhely iránt, ahol egyszerre több korosztály is megtalálhatja a maga számításait. Ahová el tudnak vonulni beszélgetni, beülhetnek vacsorázni, vagy ahová elmehetnek szórakozni, táncolni. A Jazz Cafe eddig is igyekezett minél szélesebb korosztály számára szórakozási lehetőséget biztosítani, de szerettünk volna mindehhez egy olyan igényes környezetet kialakítani, ahol még színvonalasabb körülményeket tudunk biztosítani vendégeink számára. Ehhez pedig bővítésekre, átalakításokra volt szükség.
Elég nagy beruházásról beszélünk, de hittünk benne, hogy a befektetett munkánk igenis megtérül és sok szórakozni vágyó fiatalt tudunk majd visszacsábítani a környező települések szórakozóhelyeiről. 2010. szeptember 4-én, szombaton tartottuk nyitó esténket és azóta is szinte minden hétvégén teltházas bulik vannak.

Szerk.: Ha már említetted a teltházat, mekkora most a hely befogadóképessége?

Borsos R.: Az átalakításokat követően 160 m2-ről több, mint 300 m2-re növeltük a hely belterületét, ezáltal nagyjából 310 vendég befogadására képes. A férőhelyek számához megfelelő számú parkolóhelyet is kellett biztosítani.

Szerk.: A hétvégi bulira én is megpróbáltam bejutni, ám a bejáratnál létszámstopra hivatkozva feltartóztattak egy időre. Gyakran előfordulnak ilyen esetek?

Borsos R.: Igen, teltház esetén az üzletvezető feladata elrendelni egy ideiglenes létszámstopot, aminek értelmében csak bizonyos helyek felszabadulását követően engedünk be újabb vendégeket. Azt gondolom, hogy ez nem csak biztonsági, de kényelmi szempontokat is szolgál, hiszen a túl nagy tömeg már zavarhatja a szórakozni vágyókat.

Szerk.: Milyen egyéb előírásokra kellett még odafigyelnetek?

Borsos R.: Az egyik legfontosabb feladat a vészkijáratok helyének meghatározása volt. Ezt a kérdést már a tervezés szakaszában tisztázni kell. Célja, hogy baj esetén egyszerű és minél gyorsabb kijutási lehetőséget biztosítson az épületből. A Jazz Cafe több vészkijárattal is rendelkezik, melyekre jól látható táblák hívják fel a figyelmet. Ezeknek a kijáratoknak köszönhetően 1,5 perc alatt biztonságosan ki tudjuk üríteni a helyiséget.
A férőhelyek számához köthető még a biztonsági őr jelenléte, aki biztosítja a vendégek testi épségét. Ezen kívül arra is figyelünk, hogy 18 éven aluliak ne tartózkodhassanak a szórakozóhelyen.

Szerk.: Egy ilyen telt házzal üzemelő éjszakai szórakozóhelynek, mint a Jazz Cafe, milyen engedélyekkel kell rendelkeznie?

Borsos R.: Első sorban kellett egy ÁNTSZ által kiadott engedély, amely tanúsítja, hogy a hely megfelel a közegészségügyi előírásoknak. Mivel éjszakai szórakozóhelyként is üzemelünk, ezért szükség volt a rendőrség engedélye. A tűzoltóság részéről is biztosítani kellett a helyet. Engedély kellett a VPOP hatóságától. Mivel melegkonyhát is üzemeltetünk, egy állatorvosi engedélyre is szükségünk volt. Ezen kívül a Városi Önkormányzat jóváhagyása is kellett.
Ezek azok a legfontosabb engedélyek, amelyek birtokában nyugodt szívvel várhatjuk vendégeinket. Én is azt gondolom, hogy sokkal inkább a meghirdetett programok alapján választanak a fiatalok szórakozóhelyet, mint a hely meglévő biztonsági és hatósági engedélyei alapján. Viszont nem csak a szülők szeretnék biztonságban tudni gyermekeiket, hanem a fiatalok is egyre inkább szeretnének megbízható, igényes környezetben szórakozni.

Szerk.: Tartotok attól, hogy a kirobbant ügy miatt nagyobb ellenőrzések lesznek?

Borsos R.: Olvastam róla, hogy az ügy kapcsán már rengeteg kezdeményezés született és fontolgatnak törvénymódosításokat is. Véleményem szerint ezek mind a vendégek érdekeit szolgálnák, mi pedig igyekszünk eleget tenni az elvárásoknak, hogy minél többen látogassanak vissza hozzánk. Úgy gondolom, hogy mivel eddig is fontosnak tartottuk a szabályok betartását és betartatását, ezután sincs mitől tartanunk.

Szerk.: Mit gondolsz a pesti szórakozóhelyen történt tragédiáról?

Borsos R.: Vannak, akik bűnösöket keresnek és vannak, akik a megoldást. Én azt gondolom, hogy ez utóbbival haladhatnánk leginkább előre, hiszen mindenki számára az lenne a legmegnyugtatóbb, ha a következő szabálymódosítások nem várnának egy újabb tragédia bekövetkezéséig.

Szerk.: Visszatérve a Jazz Cafe-ra, milyen programokkal várjátok az idelátogató vendégeket?

Borsos R.: Az állandó hétvégi bulik és élőzenés esték mellett tavasszal és nyáron szeretnénk az udvari helységünket a programok terén is kihasználni. A jó idő beköszöntével felújítjuk kerthelyiségünket, ahol felavatjuk az udvaron található színpadot is. A kerthelyiségben tervezünk több fesztivált (sörfesztivál, borfesztivál, pálinkafesztivál), főzőversenyt, szépségversenyt és számos szabadtéri zenés programmal is kedveskedünk majd. Reméljük, hogy a jövőben is sok szórakozni vágyó számára nyújthatunk kellemes kikapcsolódást.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció