Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Április 13. 14:21, péntek | Sport
Forrás: mno.hu / MTI

Csak bravúrokkal sikerülhet a feljutás

Csak bravúrokkal sikerülhet a feljutás

Minden idők legerősebb divízió I-es jégkorong-világbajnoksága vár vasárnaptól a magyar válogatottra Ljubljanában.

Kevin Primeau szövetségi kapitány együttese – amely a 20. helyen áll a világranglistán – sorrendben a japán (22.), az ukrán (19.), a házigazda szlovén (18.), az osztrák (15.) és a brit (21.) csapattal találkozik, és az első két helyezett jut fel a 16-os világelitbe, ugyanakkor az utolsó kiesik a divízió I B csoportjába.

A különféle átszervezések miatt a mostani divízió I felső osztályából, amelyben a magyarok is érdekeltek, lehet csak feljutni az élvonalba. Tavaly még a divízió I-es osztályt két párhuzamos csoportra bontották, és onnan egy-egy helyezett jutott fel, illetve esett ki. Ettől az évtől a tavalyi két divízió I-es osztály legjobbjait, valamint az élvonalból kiesett két gárdát sorolták egy csoportba, és ebben kapott helyet a magyar válogatott. Amíg tavaly tulajdonképpen egyedül az olaszok elleni találkozón múlott a feljutás, addig a szlovén fővárosban öt, kőkemény csata vár a játékosokra.

Ahogy Szélig Viktor, a rutinos hátvéd fogalmazott: reálisan a negyedik hely célozható meg. Ha a vártnál jobb a játék, akkor a feljutás, ha rosszabb, akkor a kiesés elkerülése lehet a cél. Az elitet az elmúlt 70 évben egyszer, még 2008-ban, Szapporóban érte el a gárda, ám a rákövetkező svájci elit vb-n kiesett.

A felkészülést nem hátráltatta sérülés, ugyanakkor a kapitány nem számíthat a válogatottságról lemondott Palkovics Krisztiánra, valamint két kapusra, a klubkötelezettség miatt távol maradó Szuper Leventére, illetve a Jokerit Helsinkiben légióskodó, beteg Hetényi Zoltánra. Hogy a csapat jó úton jár, azt a lengyelek elleni két győzelem mutatta meg.

A csapatban öt vb-újonc található: a kapus Bálizs Bence (ő tavaly vésztartalék volt), a hátvéd Láda Balázs és Hetényi Péter, illetve csatárposzton a frissen honosított Mihály Árpád és a svéd elitligában is játszó Hári János.

Az első ellenfél az a japán csapat lesz, amely a tavalyi budapesti vb-t a távol-keleti országot sújtó természeti csapás miatt kihagyta. Az ázsiai együttest utoljára éppen a dicsőséges szapporói menetelés során, 2008. április 16-án sikerült legyőzni (igaz, kellett hozzá egy meg nem adott szabályos japán gól is), azóta két kétgólos (2-4, 3-5) vereség a magyarok mérlege.

Hétfőn az ukránok várnak Ladányiékra, őket is Szapporóban verte – ugyancsak 4-2-re – utoljára a magyar együttes. 2008. április 19-én – a magyar hoki ünnepnapján – aratott siker jelentette a világelitbe jutást. Az azt követő négy összecsapáson viszont rendre az ukránok győztek, mindig minimális különbséggel, és háromszor csak a ráadásban.

Szerdán a házigazda szlovénok következnek. Ők legnagyobb sztárjuk, az NHL-es Los Angeles Kingsszel a rájátszásban érdekelt Anze Kopitar nélkül állnak ki, ám így is ők az esélyesebbek. A két válogatott Ljubljanában eddig ötször találkozott, és a hazaiak négyszer nyertek és egyszer volt döntetlen. A divízió I-es vb-k történetében eddig kétszer volt a szlovén fővárosban csata, 2007-ben és 2010-ben is 4-1 lett a végeredmény.

Az osztrákok is legnagyobb csillaguk, az NHL-es Buffalo Sabresben gólfelelős Thomas Vanek nélkül érkeznek. A két együttes utóbbi 11 mérkőzését mindig az osztrákok nyerték, ezen 60 gólt lőttek és csak 12-t kaptak. A magyarok utoljára 1977. december 29-én diadalmaskodtak, és az utolsó siker, amely tétmérkőzésen született, az 1977. március 11-én volt, még a tokiói B csoportos vb-n.

A britek, néhány év gyengébb szereplése után, tavaly ismét jól játszottak, volt esélyük a feljutásra is. A két csapat legutolsó öt párharcát mind divízió I-es vb-n játszotta – az utóbbi kettőt éppen Ljubljanában –, és ezeken kedvező a magyarok mérlege: négy győzelem és egy vereség, utóbbi 2005-ben, Debrecenben.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 17:22, szerda | Sport

Párizs 2024 - Száz nappal a rajt előtt már 150 kvótája van Magyarországnak

Már százötven kvótája van a magyar csapatnak, mely összességében közel kétszáz fős lehet

2024. Április 16. 21:49, kedd | Sport

Csak századmásodpercekre az első helytől

Gender Tamás Junior 2024. 04. 10-13. között Franciaországban, Champions of the Future (RGMMC) bajnokság keretein belül, Val d\'Argenton-ban a Circuit de karting du Val d\'Argenton-on versenyzett.

2024. Április 16. 10:14, kedd | Sport

Bronzérem az Euro Trophy-n

Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Trophy után.

2024. Április 13. 06:00, szombat | Sport

Női kézilabda olimpiai selejtező - Magyarország-Svédország 28-25

A magyar női kézilabda-válogatott 28-25-re legyőzte Svédországot a debreceni olimpiai selejtezőtorna pénteki, második fordulójában, így csak akkor nem szerez kvótát, ha vasárnap öt vagy több góllal kikap Japántól.