Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2014. Április 02. 16:03, szerda | Helyi sport

Ceglédi sportlegek

Ceglédi sportlegek

XII. Ceglédi Sportgála

Idén is díjazták a legjobb sportolókat a március 29-én rendezett XII. Ceglédi Sportgálán. A Gál József Sportcsarnokban megtartott rendezvény az önkormányzat által alapított sportdíjak átadására és az elmúlt év sikeres sportolóinak jutalmazására rendezett ünnepség. Napja egy kiemelkedő évfordulóhoz kötődik: néhai Gál József – ceglédi birkózó, a Városi Sportcsarnok névadója – 1950. március 24-én Magyarország első birkózó világbajnoki győzelmét aratta.

Városunk egyik legrangosabb sportéleti eseményén olyan vendégek tették tiszteletüket, mint Cegléd díszpolgárai, sportdíjasok, sportvezetők, sportolók és a ceglédi sportvilág támogatói. A megjelenteket Földi László polgármester köszöntötte, aki a rendezvény védnökeként úgy fogalmazott: Cegléd a sport városa, ahol az elmúlt időszak fejlesztései (a műfüves pálya, a nemrégiben átadott városi uszoda, vagy az épülő judo központ) azt a célt szolgálják, hogy minél egészségesebb életet élhessünk. Beszédében köszönetet mondott azoknak, akik aktívan támogatják a ceglédi sportot és szívügyüknek tekintik azt.

A „Jó tanuló, jó sportoló” leány kategóriájának díját Rajkort Renáta vízilabdázó kapta, akinek Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke és Ságodi Nándor, a TS Gastro Kft. ügyvezetője adták át az elismerést. A budapesti Kolping Gimnázium színötös tanulója jelenleg a BVSC leány csapatának serdülő, ifjúsági és OB. I-es felnőtt csapat játékosa, valamint a CVSE fiú csapatának serdülő, ifjúsági játékosa, U15-ös korosztályos válogatott. 2012/2013-as szezonban érte el eddigi legnagyobb sikerét. BVSC csapatával az országos serdülő és országos ifjúsági bajnokságban is a dobogó legfelső fokára állhatott.

Fiú kategóriában ugyanezt a kitüntetést Szegedi Dániel judós szerezte meg – a Református Általános Iskola diákja Horváth Józseftől, a CVSE ügyvezető elnökétől és Takács Zsolttól, a GSM Takács Kft. ügyvezetőkétől vehette át a díjat. A KÖZGÉP-CVSE színeiben sportoló judós a tavalyi évben – többek közt – az Országos Diákolimpiáról és a Magyar Köztársaság Kupáról is győztesként távozott.

Az „Év legjobb utánpótlás sportolója” díjat leány kategóriában Tamasi Szandra, a KÖZGÉP-CVSE judósa kapta. Füle Győzőné önkormányzati képviselő és a díjazott testnevelő tanára, valamint Nagy András, a Magyar Judo Szövetség sportigazgatója adta át az elismerést Szandrának, aki a 2013-as esztendőben a Serdülő Diákolimpián és az ATOM Kupa Nemzetközi Ifi Versenyen első helyezést, a Serdülő Magyar Köztársaság Kupán pedig harmadik helyezést ért el. A fiatal judós nem különben az Ifjúsági Válogatott keret tagja.

Az „Év legjobb utánpótlás sportolója” díjat fiú kategóriában Andrási József birkózó vehette át – neki Dr. Jakabháziné Mező Mária, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára adta át az elismerést. A CVSE színeiben birkózó Andrási tavaly kötöttfogásban Junior Magyar Bajnok és Junior Európa-bajnoki ötödik helyezett volt.

A XII. Ceglédi Sportgála különdíjai közül elsőként „Cegléd Város Különdíját” adták át Földi László polgármester közreműködésével. A díjat Sztojka Norbert úszó kapta, aki a ceglédi Losontzi Iskola tanulója, több mint 10 éve a LOSI DSE sportolója. Két éve úszik. Példaértékű kitartása, akaratereje, hiszen sajátos nevelési igényű fiatalról van szó; példát mutat társai számára. 2013-ban részt vett a Balaton-átúszáson; a távot 2 óra 41 perc alatt teljesítette. Regionális és Országos Versenyen 400 méteres gyorsúszásban aranyérmet szerzett. Jó esélye van arra, hogy 2015-ben ő is képviseli Magyarországot a Los Angeles-i speciális Olimpián.

A „Szervezőbizottság különdíját” Hegedűs László triál kerékpározónak ítélték, aki a rendezvény ideje alatt a csehországi Trial Világkupafutamon vett részt, ezért távollétében édesapja vehette át a díjat Szellő Imre ökölvívótól. Hegedüs „Hege” László kerékpáros akrobata, a trial szakág nemzetközileg elismert klasszisa. Tízszeres magyar bajnok, a világranglista 7. helyezettje jelenleg.

A Sportgála szervezőbizottságának, valamint a KÉMÉNY Dr. Kft. különdíjának átadásánál Toronyai Antal, a Kémény Dr. Kft. ügyvezetője és Pudics Zsolt a cegledisport.hu honlap üzemeltetője működtek közre. A különdíjat „Cegléd Város legnépszerűbb sportolója” kapja meg, akire a honlapon lehetett szavazni. A különdíjat Kovács Lacee, CrossFit-versenyző kapta, aki a rendezvény ideje alatt az Európa Bajnokság előtti belgiumi kvalifikációs versenyen vett részt, így a díjat élettársa vette át. Lacee gyermekkorában a CVSE tízszeres országos bajnok judósa volt. Tagja volt az országos ifjúsági és utánpótlás válogatottnak. A CrossFit sporttal 2008-ban ismerkedett meg. A maga által elkészített edzésterv alapján készül és a 2011-ben történt nemzetközi bemutatkozása óta sikert sikerre halmoz, többek között 2013-ban a CrossFit EB-n első helyezett lett.

A „Sportgála Szervezőbizottságának különdíját” a CVSE FIT-KID csapata kapta. A díjat Dr. Beck György, a Magyar Vízilabda Szövetség társelnöke adta át. A FIT-KID csapat (Bóbis Vivien, Czigony Claudia, Kovács Barbara és Telek Patrícia) edzőjük Randos Gabriella és Király Béla segítségével 2013-ban a Fit-Kid Grand Prix versenysorozatban, a III korcsoportban gyakorlatilag minden versenyükről aranyéremmel tértek haza.

Az „Év felnőtt női sportolója” díjat Szendrei József, volt válogatott labdarúgó kapus adta át Telek Patrícia fitness versenyzőnek. A CVSE színeiben Randos Gabriella és Király Béla edzők mellett Patrícia a tavalyi évben a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Bajnokságán és a Fitness Woman Magyar Bajnokságon első helyezést, míg a Fitness Woman Európa Bajnokságon második helyezést ért el.

Az „Év felnőtt férfi sportolója” díjat Egervári Sándor labdarúgó mesteredző, a magyar labdarúgó válogatott korábbi szövetségi kapitánya, valamint Harczi Zsolt többszörös ceglédi olimpikon, az asztalitenisz válogatott korábbi szövetségi kapitánya adták át. A díjazottak Lőrincz Tamás és Lőrinc Viktor birkózó. Lőrincz Tamás tavaly Európa Bajnok lett kötöttfogásban és a Tbiliszi Magyar Nagydíj első helyezését is megszerezte. Lőrincz Viktor ugyanebben az évben világbajnoki bronzérmes lett.

Pap Ferenc birkózó edző lett az „Év edzője”, akinek a díjat Maróti István a Magyar Birkózó Szövetség szakmai alelnöke adta át. Pap Ferenc a Lőrincz-testvérek és Andrási József edzője, Országos Bajnokságokon és Diákolimpia Bajnokságokon összesen: 76 érem van a mérlegén (ebből 10 Magyar Bajnoki cím, 9 diákolimpiai cím).

Az „Év csapata” díjat Bódi Dezső a Magyar Kézilabda Szövetség főtitkára adta át a Ceglédi KKSE férfi kézilabda csapatának. A Magyar Nemzeti Bajnokság első osztályába feljutó csapat célkitűzése a 2012/13-as idényben a bennmaradás volt, amit a 10. hely megszerzésével sikerült is megvalósítani.

Végezetül a „Cegléd Város Sportjáért Díjat” adták át, melyet idén ketten vehettek át. „Cegléd Város Sportjáért Díj” adományozható annak a személynek, aki Cegléd város érdekében a sportélet valamely területén kimagasló teljesítményt nyújtott, vagy huzamosabb időn át folytatott kiemelkedő munkát; aki a testnevelés és sport szellemi, anyagi gyarapodásáért példaértékűen dolgozott; aki példamutató magatartást tanúsít a közösségi és magánéletben egyaránt.

A díjban Fenyődi Miklós, nyugdíjas testnevelő tanár, edző részesült. Fenyődi Miklós kertész-üzemmérnökként szerzett diplomát, de e mellett elvégezte a tanárképző iskolát, valamint a Testnevelési Egyetem kosárlabda edzői és atlétika szakedzői szakát. Fiatal korában aktív atléta volt, többször nyert országos bajnoki címet, és tagja volt az utánpótlás válogatott keretnek. A későbbiek során szenior atlétikai korosztályban országos és nemzetközi sikereket ért el. Cegléden 1981-1995 között a CVSE Atlétika Szakosztályának vezető edzője, a Megyei Atlétikai Szövetség tagja és a Pest megyei atlétikai válogatott vezetője volt. Munkásságát tanítványainak sikerei igazolják, többen ifjúsági válogatott sportolók lettek, sőt olimpiai kerettag is került ki kezei közül Varga Attila személyében. 1995-ben Ceglédbercelen vállalt tanári munkát, innen vonult nyugdíjba 2006-ban. Legfőbb törekvése a mozgás megszerettetése volt. A kosárlabda népszerűsítése érdekében különleges versenyeket szervezett és szervez a mai napig. Nevéhez fűződik az első magyarországi kosárlabda zsonglőrbajnokság megszervezése, licencének tulajdonosa. A különleges esemény bekerült „az első száz évünk” kosárlabdázás történetét feldolgozó kézikönyvbe is, ezzel is öregbítve Cegléd város hírnevét.

Ugyancsak a díjban részesült Pákozdi Benő, korábbi válogatott magyar bajnok ökölvívó, vállalkozó; a ceglédi sport mecénása. Pákozdi Benő 1967-73 között volt a CVSE ökölvívója, országos ifjúsági magyar bajnok, az ifjúsági válogatott tagja, felnőtt bajnokságokon is rendre a dobogós helyeken végzett. Később a megyei bajnok, majd NB III-as vasutas teniszcsapat tagja volt. A pályán és azon kívül is sokat tett és tesz a sport népszerűsítéséért. Az NB II-es ceglédi labdarúgó csapat vezetőségi tagja és kiemelt támogatója. Mecénása az NB I-es férfi kézilabda csapatnak, az asztalitenisz szakosztálynak, a ceglédi ökölvívásnak; alapítója és támogatója a „Pákozdi Hús” amatőr kispályás teremlabdarúgó tornának. Több évtizede fáradozik Cegléd Város sportjáért, és sok karitatív akcióban is részt vesz.

szöveg: Szokolai
fotó: Kisfaludi István

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 12:02, kedd | Helyi sport

Bajnoki elődöntős a Ceglédi KE

2024. Április 16. 11:46, kedd | Helyi sport

Döntetlen a Tata ellen

2024. Április 02. 16:50, kedd | Helyi sport

Győzelem a playout-ban

2024. Március 18. 11:29, hétfő | Helyi sport

Két verseny, két bronzérem