Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Március 31. 15:43, csütörtök | Helyi
Forrás: InfóCegléd

Ceglédi KÉPességek

Ceglédi KÉPességek

Újabb ceglédi sikerrel büszkélkedhet a város. Az idén 29. alkalommal megrendezett Magyar Sajtófotó Pályázat Budapest Fotográfiai Ösztöndíját Hartyányi Norbert ceglédi fotós vehette át.

A fotós körökben az egyik legrangosabb szakmai elismerésnek számító díjat a Pro Cultura Urbis Alapítvány szervezésében idén jubileumi 10. alkalommal adták át. A rangos díj átadására a Magyar Nemzeti Múzeumban került sor, ahol Hartyányi Norbert az elismerést Schiffer János országgyűlési képviselőtől vehette át. Az ösztöndíjat minden évben az a magyar fotográfus nyeri el, akinek képei a Magyar Sajtófotó pályázaton sikerrel szerepelnek, illetve akinek a pályázatra benyújtott szinopszisa, munkaterve a Fővárost, valamint a magyar fotográfiát egyaránt gazdagító teljesítményt ígér. A beérkezett pályamunkákat neves fotós személyiségekből összeállított nemzetközi zsűri bírálta el. Tamas Szlukovenyi, World Press Photo díjas fotográfus a zsűri elnökeként elmondta, hogy igen magas színvonalú volt a verseny, és egyben őszinte elismeréssel gratulált a magyar fotósok kimagasló eredményének (olvashatjuk a Magyar Sajtófotó Port-nak tett nyilatkozatában).

Hartyányi Norbert Margitsziget nevű munkatervével és a pályázaton való szereplésével nyerte el az ösztöndíjat. Munkatervének célja, hogy a már közismert és népszerű Margitszigetet eddig talán még nem látott, más szemszögből mutassa be. Az ösztöndíj 1 évre szól. Az egy év alatt az alapítvány folyamatos támogatásával segíti a már megtervezett pályamunka elkészítését. A díj további hozadékaként az 1 év letelte után önálló kiállítás keretében mutatják be a kész képeket, kiadnak a fotósnak egy saját könyvet, valamint az elkészült képeket a nemzeti képarchívum részévé válnak.

A Budapesti Fotográfiai Ösztöndíj jubileumának alkalmából június 30-án egy, az eddigi nyertesek képeiből összeállított kiállítást rendeznek, ahol már Norbert Margitszigetről készült képeiből is megtekinthetünk néhányat.

Bár a fiatal fotógráfus munkásságát és elismeréseit tekintve könnyen hihetnénk, hogy céltudatos karrierépítésről van szó, azonban ő sem teleobjektívvel kezében született.
Viszonylag későn, a Práter utcai fényképész iskolában megszerzett szakképesítését követően kötelezte el magát a pillanatok megörökítésének. Ezt követően elvégezte a MÚOSZ Bálint György Újságíró Iskola fotóriporter szaktanfolyamát, ahonnan a Magyar Hírlaphoz került gyakornokként, majd az újság állandó külső munkatársa volt 2006-ig. 2007-től szabadúszó fotóriporter. Képei rendszeresen láthatok a Figyelő c. hetilapban és a National Geographic magazinban, de munkáit viszontláthattuk már a Népszabadság, a Marie Claire, vagy a Nők Lapja oldalain, illetve látogatóink is több képsorozatával találkozhattak már oldalunkon. Képeivel 2006 óta minden évben rangos elismeréseket szerez. A neves Pécsi József Fotóművészeti Ösztöndíjat ritkaságnak számító, három egymást követő évben kapta meg, melyet 30 év alatti fotóriporternek csak maximum háromszor ítélhetnek oda.

Norbert most leginkább Margitszigeti pályamunkájával van elfoglalva, de mivel még Cegléden nem láthattuk fotóit, ezért tervei közt szerepel egy helyi fotókiállítás is, amire az év vége felé kerül majd sor. 

http://www.norberthartyanyi.com/

A Pécsi József Fotóművészeti Ösztöndíj néhány díjnyertes képe megtekinthető a KÉPGALÉRIÁBAN!

Címkék: FirKata

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció