Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Január 15. 18:06, kedd | Helyi
Forrás: infoCegléd

Ceglédi filmbemutató Toscanában

Ceglédi filmbemutató Toscanában

Ceglédi festőről forgattak filmet

A Benedek Péter festő életéről és munkásságáról forgatott filmet a nemrégiben megnyílt La Toscana Bisztróban mutatták be a sajtó képviselőinek, akik egy rövid filmbemutató mellett egy ízletes vacsorát is elfogyaszthattak az étteremben.

A filmet Reznák Erzsébet, a Kossuth Múzeum igazgatója, és Süveges András, a Club Tv vezetője mutatta be a meghívottaknak.

A Kossuth Múzeum képzőművészeti gyűjteményének jeles darabjai közé tartoznak azok a képek, amelyeknek alkotója Benedek Péter (1889-1984) festő volt. A kivételes tehetségű alkotó Uszódon született, de 1949-től Cegléden élt; ezért kerülhetett a művei közül több mint hatvan darab a ceglédi múzeum gyűjteményébe.


A tavaly év végére elkészült film ezeket az alkotásokat mutatja be. A képekhez szöveg is tartozik: Benedek Péter önéletrajza Szatmári Gábor hangján szólal meg. Uszódi felvételek idézik fel a festő életének és utóéletének jellegzetes korszakait. Köszönet illeti a közreműködésért Bedi Gyulát, a község mai polgármesterét, aki saját, ott készített fotóit is felajánlotta a film számára.

A film rögzítéséért Süveges Andrásé az érdem; a Club TV másik munkatársa, Süveges Julianna pedig a végső összeállítást végezte el, nagy türelemmel és hozzáértéssel.



Köszönet illeti Cegléd Város Önkormányzatát is a film elkészítéséhez adott támogatásért és Kisfaludi Istvánt, Tánczos Tibort és Czinege Imrét, akik segítségükkel ugyancsak hozzájárultak a sikeres forgatáshoz.

A Benedek Péter képei iránt érdeklődők – a következő kiállítás elkészültéig – a film segítségével ismerkedhetnek meg az egykor Cegléden élt parasztfestő művészetével.

Az elkészült film rövidített változata megtekinthető lesz a Club Tv január 17-i adásában.

fotó: Kisfaludi István

Címkék: La Toscana Bisztro

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció