Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2015. Június 23. 16:35, kedd | Helyi
Forrás: JazzMa

Ceglédi Dobmúzeum a Benczúr házban

Ceglédi Dobmúzeum a Benczúr házban

Múzeumok Éjszakája Budapesten

Június 20-án 13. alkalommal rendezték meg Budapesten a Múzeumok Éjszakáját. A sikeres rendezvényre tömegével mentek kultúrára éhes látogatók múzeumról múzeumra. A látogatók száma évről évre növekszik, mutatva, hogy az emberek érdeklődése meglenne a közgyűjtemények iránt. Számos érdekesnek tűnő jazz eseményt is kínáltak a szervezők ezen az éjszakán, sok múzeumban csendült fel a zene. A budapesti Benczúr Házban Kármán Sándor Dobmúzeuma mutatkozott be.

A ceglédi Dobmúzeum egy becses darabja erre a napra felköltözött a fővárosba. Az ország múzeumai között is különlegességnek számító gyűjteményből Ringo Starr, a Beatles együttesbe lépésekor vásárolt híres dobfelszerelésének pontos mását hozta magával Kármán Sándor, a Dobmúzeum megálmodója és alapítója. „Ezt a dobot 1965-ben a Magyar Rádió rendelte Chicago-ból – közvetlenül a Ludwig cégtől – a Nemzeti Bank engedélyével a Stúdió 11 dobosa, Dán András részére. András nyugdíjba vonulásakor a felszerelést megkapta, majd később a Múzeumnak ajándékozta. 2010-ben az eredeti Blue Oyster bevonatot áthúzattuk Black Oyster celluloiddal, a nagydobra felfestettük a Beatles logót, így válhatott egy hasonló hangszerré, mint amilyet Ringo Starr használt.” - olvashatjuk honlapjukon.

Az eredeti Ringo Ludwig történetét érdekfeszítő előadásban mesélte el Kármán Sándor. Azoknak is sok újat tudott mondani, akik a Beatles emlőin nőttek fel, és rongyosra olvasták Ungvári Tamás Beatles Bibliáját.

Az elősadás végére előkerültek a poharak, és finom ceglédi roséval kínálták a hallgatóságot. A jelenlévők még egy csoportképre is összegyűltek, hogy július 7-én 75. születésnapját ünneplő Ringo Starr-t köszöntsék.

A bemutató után Gyárfás István és Molnár Enikő fellépése következett, amit Kármán Sándor, Dr. Lénárd Béla és Csík Gusztáv egy spontán örömzenéléssel vezetett fel. Végül a rögtönzött zenélésből egy közös jazz koncert lett.

fotó: Kisfaludi István

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció