Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2015. Április 08. 16:16, szerda | Helyi

Cegléden is beélesítették az új trafikat

Cegléden is beélesítették az új trafikat

Megérkezett Ceglédre is az új trafipax rendszer.

Az eszköz járműből és állványról is működtethető, ám minden esetben jól látható helyen ellenőriznek majd vele a rendőrök. Az úgynevezett komplex közlekedési ellenőrzőpontok egyelőre csak a sebességtúllépést mérik, de az eszközök alkalmasak automatikus rendszámfelismerésre, forgalomszámlálásra, torlódások észlelésére, így segítséget jelentenek a közlekedésrendészetnek is.

A tesztüzem után március 26-a óta már élesben működnek a hivatalosan: változtatható helyű Komplex Közlekedési Ellenőrzési Pontoknak nevezett eszközök. Ezek a VÉDA Közúti Intelligens Kamerahálózat első elemei. Azt szeretnék elérni, a közlekedők tartsák be mind a megengedett legnagyobb sebességre vonatkozó, mind a többi közlekedési szabályt.

Négy alapfunkcióval rendelkezik, amelyek már most is működnek. Az egyik alapfunkciója a haladási sebességmérés. De van még a forgalomszámlálás, torlódásfigyelés és a rendszámfelismerés alapfunkcióként. Ezt követi majd a harmadik negyedévben éles üzemben történő behelyezése a kilenc kiegészítő funkciónak. Ez lesz például a biztonsági öv használatának figyelése, vagy éppen a buszsáv használatának figyelése.” – mondta el Dr. Ménkű Szilvia, megyei közlekedésrendészeti osztályvezető.

Az eszközök a sebességellenőrzésen kívül tehát a közlekedésrendészeti munkát is támogatják, a harmadik negyedévben induló új funkciók pedig a közlekedésbiztonságot veszélyeztető szabályszegéseket is képesek lesznek rögzíteni és az eljárások lefolytatásához továbbítani. Az eszközök folyamatosan szolgálatban lesznek, jól látható helyen.

„Ezzel a rendszerrel mi jól látható helyen, balesetveszélyes útszakaszokon leszünk jelen. Állványról illetve szolgálati gépkocsiból működtetjük, tehát teljesen jól látható módon, nem elbújtan.” – tette hozzá Dr. Ménkű Szilvia. A közlekedésrendészeti osztályvezető elmondta: a rendőrség célja az új rendszerrel nem a büntetés, hanem a balesetek számának csökkentése.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 14:17, csütörtök | Helyi

Városalapítók Napja

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására