Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2014. Március 15. 10:15, szombat | Helyi
Forrás: Ceglédinfo

Cegléd már pénteken ünnepelt

Cegléd már pénteken ünnepelt

Kossuth városában már az ünnep előestéjén megkezdődtek a március 15-i megemlékezések.

A Református Templomkertben koszorúzás, ünnepi beszéd, tárogató játék és műsor várta az ünneplőket pénteken, és természetesen a hangulatos fáklyás felvonuláson is részt vett a ceglédi diákság. A Gubody Ferenc-díjjal Gabnai Judit orvost tüntette ki a város.

A Kossuth-erkély megkoszorúzásával már péntek délután elkezdődtek a '48-as megemlékezések Cegléden. A Református Templomkertben kialakított emlékhely a pozsonyi Zöldfa fogadó erkélye volt, innen hirdette ki Kossuth Lajos a márciusi törvényeket, melyek a modern polgári állam megalakulásának alapjai voltak.

Az emlékezés virágainak elhelyezése után, sötétedéskor elindult a ceglédi diákság fáklyás felvonulása. Ezúttal már a szokásosnál hosszabb útvonalon, egészen a vasútállomástól vonultak, lovas huszárok felvezetésével, Kossuth-nótákat énekelve. A menet a Református Templomkertbe érkezett, ahol Solymosi Sebestyén tárogató játéka várta őket, a művésztanár a Kossuth-erkélyen állva adta elő műsorát. Idén a színpadot is a templomkertben állították fel a Református Nagytemplom bejáratával szemben, az ünneplők ide vonultak át a ceremónia folytatásához.

A református lelkészek megemlékezése után Földi László polgármester, országgyűlési képviselő mondott ünnepi beszédet. ,,Tisztelet és hála a hősöknek, akik rongyként dobták oda életüket, amikor a haza becsülete volt a tét" - kezdte beszédét. A haza volt a tét 1848-ban, amikor a gyarmatból ország, az országból pedig nemzet lett. A magyar örökre példát mutatott Európának bátorságból és helytállásból. Beszéde végén pedig arra emlékeztetett Földi László: ,,A népek tavasza újra ránk köszöntött: ismét egy nemzet dönthet arról, hogy nem enged a 48-ból. Nem lesz többé gyarmat, hajójának kormányrúdját nem adja távoli idegenek vagy múltbéli árnyak kezébe" - mondta Földi László.

Ezt követően a polgármester és az önkormányzat kulturális bizottságának elnöke, Fésűs Ferenc átadta az idei Gubody Ferenc-díjat. A város legrangosabb kitüntetését dr. Gabnai Judit háziorvos vehette át. Az ünnep előestéjének programját a Református Általános Iskola ,,Márciusi ifjak" című irodalmi előadása, és a Kiss Kata zenekar néptáncosainak ünnepi műsora zárta.

fotó+szöveg: Szokolai

Címkék: 2014. március 15.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció