Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2012. Február 16. 10:00, csütörtök | Helyi önkormányzati
Forrás: infoCegléd

Cegléd költségtervezete 2012

Cegléd költségtervezete 2012

Benyújtották a város 2012-es költségvetésének tervezetét.

A szokásosnál egy nappal korábban ülésezett 2012. február 15-én szerdán Cegléd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete. Ezt az tette szükségessé, hogy törvény szerint legkésőbb február 15-ig a települési önkormányzatoknak meg kell kezdeni a költségvetésük tárgyalását. Az ülésen a testület 15 tagjából 14-en voltak jelen, csak Takátsné Györe Anett hiányzott, aki párnapos csecsemője miatt maradt távol. Megnyitójában Földi László polgármester gratulált a Takáts család új tagjához és jókívánságait fejezte ki.

Az ülés első napirendjében elfogadták a távhőszolgáltató DALKIA Energia Zrt. elszámolását a rendszerhasználati díj fogyasztói alapdíjak mérséklésére fordított 2010 és 2011-es felhasználásáról. A képviselők határoztak arról, hogy 2012. április 1-jétől a rendszerhasználati díjat költségvetési bevételként kezelik, és megszüntetik az eddig ebből fedezett alapdíj-visszatérítéseket. Az így befolyó összeget az egész város érdekeit szolgáló célokra forgatják vissza, például utak építésére, javítására.

Elfogadták a 2011. évi önkormányzati keretek felhasználásáról szóló beszámolókat.

Tavaly a szociális keretből 720 000,- forint, az egészségmegőrző keretből 1 260 000,- forint, a kulturális és tudományos keretből 3 320 000,- forint, a sport keretből 20 053 000,- forint, a városfejlesztési és idegenforgalmi keretből 2 140 000,- forint támogatást ítéltek meg a pályázók részére az illetékes önkormányzati bizottságok.

Részletes beszámoló és értékelő készült a 2011. évi városi ünnepségekről. A képviselők döntöttek arról, hogy márciusig az illetékes bizottság részére rendezvényekre lebontott, részletes pénzügyi jelentés is készüljön.

A költségvetési rendelet megalapozásához, jogszabályi változások (például: a minimál bér helyett a jövőben garantált bérminimum használandó), szükségessé vált néhány helyi rendelet módosítása. A most megszületett 2/2012/ (II. 23.) önkormányzati rendelet több helyi rendelet módosításáról intézkedik, melyek a következők: A helyi kitüntetések alapításáról és adományozásának rendjéről szóló 38/2003. (XII. 31.) Ök. rendelet, a Gubody Ferenc Díj alapításáról és adományozásának rendjéről szóló 12/1998. (VII. 10.) Ök. rendelet, valamint a távhőszolgáltatás hatósági díjáról és a díjalkalmazás feltételeiről szóló 1/2011. (II. 1.) önkormányzati rendelet.

A költségvetési rendelet tervezetét főbb vonalakban a Pénzügyi Iroda vezetője, dr. Kárpáti Lászlóné ismertette. Az Önkormányzat könyvvizsgálója, Gulyás Csaba szakmai véleményt fűzött hozzá, melynek kitételeit a bizottsági ülések óta részben már teljesítette, pótolta az iroda. Nagy Tamás (MSzP) és Kis Attila (Jobbik) úgy ítélte, hogy a tervezetet így nem szabad elfogadni. Bobál István (Ceglédért Független Egyesület): Dicséret illeti azokat, akik részt vettek a költségvetés előkészítésében. A költségvetési tervezetet elfogadhatónak minősítette. Földi László a hozzászólások után elmondta, ez a költségvetés most csak tárgyalási alapot képez. Február 29-ére rendkívüli testületi ülést hívott össze, melynek egyetlen napirendje a költségvetés lesz.

Előkészítés alatt áll az építmények használatához szükséges személygépjármű várakozóhelyek építési kötelezettségéről szóló rendelet. Ennek alapjául támogatja a Képviselő-testület, hogy a gépjármű-várakozóhelyek megváltásáról szóló rendelet tervezetében a továbbiakban ne szerepeljen a parkolómegváltás lehetősége.

Földi László, mint előterjesztő, még a napirendek elfogadása előtt visszavonta a VÁRVAG Városfejlesztési és Vagyongazdálkodási Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetői pályázatáról szóló előterjesztést. A képviselők módosították a 305/2011. (IX. 22.) Ök. határozatot, mely alapján 2012. április 30-áig kell kiírni az ügyvezetői tisztség betöltéséről szóló pályázatot.

Az Önkormányzat pályázatot hirdet a Bölcsődei és Védőnői Igazgatóság magasabb vezetői állásának betöltésére is. A pályázati felhívás a Nemzeti Közigazgatási Intézet honlapján, a Szociális Közlönyben, illetve a városi honlapon és a Ceglédi Hírmondóban jelenik meg, március huszadikától.

Jogszabályi előírások változása miatt módosítani kellett Cegléd Város Önkormányzatának Polgármesteri Hivatala Alapító Okiratát.

Áttekintette, majd elfogadta a Képviselő-testület a korábban meghozott határozatainak végrehajtásáról szóló beszámolót.

A Ceglédi Városfejlesztési Kft. könyvvizsgálójának éves könyvvizsgálati díjáról is döntöttek. Felvetődött a kérdés, hogy célszerű lenne a Kft.-t megszüntetni, amelyre Földi László polgármester így válaszolt: Amint a 2011-es évet pénzügyileg is lezárjuk, a Városfejlesztési Kft. megszüntetéséről szóló határozati javaslatot terjesztek majd Önök elé.

Zárt ülésen először ingatlanértékesítések kerültek napirendre, majd a Képviselő-testület határozatot hozott a Török János Közalapítvány megszüntetéséről. Az alapítvány számláján lévő összeget Cegléd városában folytatott mezőgazdasági képzés támogatására fordítja és erről a nyilvánosságot megfelelő módon tájékoztatni fogja.

Megtárgyalták a Táncsics Mihály Általános Iskola és Óvoda intézményvezetői pályázatáról szóló előterjesztést. Dr. Magocsa László és Rimóczi Gábor pályázatát érvényesnek nyilvánították, s a pályázati eljárásban véleményező fórumhoz továbbíthatónak ítélték.

Széchenyiné Lengyel Juditnak, a Széchenyi Úti Óvoda óvodavezetői megbízás elnyerésére benyújtott pályázatát érvényesnek és a pályázati eljárásban véleményező fórumhoz továbbíthatónak nyilvánította testület.

Egyhangú szavazással döntöttek a Gubody Ferenc Díjban részesülő személyéről, kinek neve még nem nyilvános, hiszen a március 15-ei ünnepség keretében veheti majd át jutalmát.

A Cegléd Város Sportjáért Díj kitüntetettjéről is határoztak.

A Váci Egyházmegye püspöke, Dr. Beer Miklós azzal a kéréssel fordult a Képviselő-testülethez, hogy egyházi fenntartásba átvennének a város fenntartásában működő óvodát. Az ülésen meghozott határozat alapján közoktatási megállapodást köt az Önkormányzat a fenntartásában működő óvodák működtetéséről a Váci Egyházmegye püspökével, mint a katolikus oktatási-nevelési intézmények fenntartójával. Felhatalmazást adott a Képviselő-testület a polgármester részére a tárgyalások lefolytatására, a működtetésre átadandó konkrét óvodák és gyermeklétszámok megjelölésére.

Tánczos Tibor

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 08:35, szombat | Sport

Férfi divízió I/A-vb - Hosszabbításban győzelem az olaszok ellen, szombaton dől el a feljutás

A magyar férfi jégkorong-válogatott hosszabbítás után 3-2-re legyőzte a házigazda olasz csapatot pénteken a bolzanói divízió I/A-világbajnokság negyedik fordulójában.

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben