Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Február 04. 07:41, szombat | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Brutálisan végeztek a nőkkel és csecsemőkkel

Brutálisan végeztek a nőkkel és csecsemőkkel

Lövöldözés tört ki egymással rivalizáló dél-szudáni törzsek békéltető találkozóján szerdán.

Körülbelül harminc ember életét vesztette, többtucatnyian pedig megsebesültek. A békéltető ülést egy halálos kimenetelű jószáglopás miatt hívták össze.

Az egymással szomszédos dél-szudáni államokban élő nuer, illetve dinka törzs között a szarvasmarhacsordák legelése, valamint a legelők tulajdonjoga körül tört ki viszály – közölték hivatalos források pénteken. A tájékoztatásügyi minisztérium szerint 37-en haltak meg, míg egyéb helyi források más adatokat adtak meg. ENSZ-tisztviselők megerősítették az incidenst, de az áldozatok számát nem közölték.

A világszervezet munkatársai szerint a biztonsági erőkhöz tartozó fegyveresek egy szóváltás után tüzet nyitottak a teremben tartózkodókra. A tűzharcban az ENSZ egyik embere is megsebesült.

Szörnyű vérfürdők

A dél-szudáni belügyminisztérium szerint január 28-án a nuer etnikumhoz tartozó fegyveresek rátámadtak a dinkák szomszédos államban található táborára, és 79 emberrel – köztük nőkkel és gyerekekkel – végeztek.

Emellett a múlt hónapban egy keleti államban mintegy nyolcezer fiatal, felfegyverzett férfi vonult be rivális etnikumok által lakott településekre, ahol szemtanúk vérengzésről – fákhoz vágott csecsemőkről és bozótvágóval összekaszabolt nőkről – számoltak be.

Bár a dél-szudáni kormány több ezer katonát vezényelt az erőszak tépázta térségekbe, nincs elég fegyverese, hogy véget vessen az öldöklésnek.

Erőszak a világ legfiatalabb államában

Valerie Amos, az ENSZ humanitárius segélyeiért felelős tisztségviselője csütörtöki látogatása alkalmával nyugtalanságát fejezte ki a világ legfiatalabb államában dúló erőszak miatt.

A tavaly júliusban függetlenné vált Dél-Szudánban gyakoriak az etnikumok közötti összecsapások, és Északkal sem felhőtlen a viszony az olajkincs elosztása, illetve egyes területek hovatartozása miatt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.