Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Október 28. 15:38, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Brit vihar - súlyos fennakadások a közlekedésben, halottak

Brit vihar - súlyos fennakadások a közlekedésben, halottak

Halálos áldozatokkal járt és súlyos fennakadásokat okozott Nagy-Britannia déli harmadában az utóbbi évek legnagyobb vihara, amely hétfőn végigsöpört Londonon is. Több mint negyedmillió angliai háztartásban hétfő délután sem volt áramellátás, és a brit főváros tömegközlekedése hosszú órákra gyakorlatilag összeomlott.

A brit meteorológia délután bejelentette, hogy az Atlanti-óceán felől betört intenzív alacsony nyomású viharzóna északkelet felé elhagyta Nagy-Britanniát. A szolgálat adatai szerint a legerősebb, 159 kilométer/órás széllökést a dél-angliai partok előtt fekvő Wight-szigeten mérték, de a többi országrészben, köztük Londonban is 90-110 kilométeres sebességű szélvihar volt.
A vihar a délkeleti Sussex megye partjairól a tengerbe sodort egy 14 éves fiút, akinek keresése az ítéletidőben lehetetlenné vált. A mentőszolgálatok hétfői közlése szerint reménytelennek tűnik, hogy fiút élve megtalálják.
A délkelet-angliai Kentben egy 17 éves lány halt meg, amikor a család házára rádöntött egy fát az orkán.
London egyik északnyugati elővárosában, Watfordban egy 55 éves férfi vesztette életét, amikor autójára szintén egy fa zuhant rá a szélviharban.
A világ legnagyobb forgalmú nemzetközi kompkikötőjében, a délkelet-angliai Doverben is komoly fennakadásokat okozott a vihar. A kikötőt ugyan nem zárták le, de több komptársaság felfüggesztette, vagy alaposan leszűkítette menetrendjét a vihar miatt. Több kompot a kikötő nyílt vízterületein horgonyoztak le, attól tartva, hogy a hajókat az orkán nekicsapja a mólóknak.
Két komp - összesen 460 utassal a fedélzetükön - több órán át vesztegelt a doveri kikötő bejáratánál, a nyílt tengeren hánykolódva, mert a szélviharban nem tudtak biztonságosan kikötni.
A Londont Brüsszellel és Párizzsal, illetve több köztes célállomással összekötő, óránként 300 kilométeres sebességgel közlekedő Eurostar szuperexpresszek első járatai nem indultak el hétfő reggel. A forgalom később megindult, de a cég közlése szerint továbbra is késések várhatók a pálya brit szakaszán elrendelt sebességkorlátozás miatt.
London 400 kilométeres, 12 fővonalból álló metróhálózatán - amely jelentős részben felszíni gyorsvasútként közlekedik - hat vonalon állt le, illetve akadozott a közlekedés a hétfő reggeli csúcsforgalomban a sínekre dőlt fák, illetve a szélvihar által a pályára hordott törmelék miatt. A metróhálózaton még délután is akadozott a forgalom.
Anglia déli felében gyakorlatilag leállt a vasútközlekedés is, így több százezren nem tudtak eljutni munkahelyükre hétfőn. London vonzáskörzetében 300 fa dőlt az elővárosi vasutak pályahálózatára.
Londonban és a déli országrész kiterjedt térségeiben a közúti közlekedést is számtalan kidőlt fa akadályozta. A fővárosban több helyen épületállványok dőltek össze, gépkocsikat megrongálva.
Megrongálódott a brit kormány irodahelyiségeinek otthont nyújtó patinás londoni épület, a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal mögött emelkedő Cabinet Office is, amelyre rádőlt egy daru. Az incidensben senki nem sérült meg, de elmaradt Nick Clegg miniszterelnök-helyettes szokásos havi sajtóértekezlete.
Az energiaszolgáltatókat képviselő szervezet, a UK Energy Networks hétfő délutáni közlése szerint a vihar által leszaggatott vezetékek, illetve a vezetékekre dőlt fák miatt összesen 270 ezer háztartás maradt áram nélkül a déli országrészben.
A legnagyobb brit repülőtéren, a London nyugati határában fekvő Heathrow-n 130 járatot töröltek - ez a teljes napi járatszám 10 százaléka -, és reggel egy ideig szüneteltek a leszállások.
A légikikötő járatinformációja a British Airways három hétfői budapesti járatának mindegyikét ugyanakkor indulásra jelölte. Az első, reggeli járat kisebb késéssel fel is szállt, és a kiírás szerint a Budapestre induló délutáni középső, valamint az esti BA-járat menetrendjét sem érintették a törlések.
A meteorológiai szolgálat kimutatása szerint London környékén éppen Heathrow-n mérték a legerősebb vihart; itt az orkán tetőpontján 112 kilométer/órás széllökések voltak.
A viharban megrongálódott a dél-angliai Bournemouth repülőterének felújítás alatt álló hangárépülete. A BBC által közölt felvételen a sérült épület előtt éppen a Sólyom légitársaság egyik repülőgépe parkolt.
A repülőtér szóvivője az MTI hétfő délutáni érdeklődésére elmondta, hogy a viharban sem a Sólyom, sem más cég repülőgépei nem károsodtak, az orkán csak a hangárépület homlokzatát takaró műanyag lemezeket bontotta meg.
A hétfőihez hasonló erejű vihar legalább öt éve nem sújtotta Nagy-Britanniát. Az ítéletidő azonban valószínűleg nem okozott olyan mértékű pusztítást, amilyet az utóbbi három évszázad legnagyobb nagy-britanniai szélvihara hagyott maga után.
Az azóta is csak Nagy Viharként emlegetett természeti csapás 1987. október 16-ának hajnalán tört rá Nagy-Britanniára az Atlanti-óceánról, 180-200 kilométeres széllökésekkel. Abban a viharban 18-an meghaltak, 15 millió fa kidőlt, és több százezer ház tetejét szakította le az orkán.
A 26 évvel ezelőtti időjárási katasztrófa - amelyhez mérhetőt 1703 óta nem élt át az ország - egymilliárd font (mai árfolyamon több mint 340 milliárd forint) kárt okozott, és egyes térségekben, amelyeket azelőtt sűrű erdőségek borítottak, azóta is széles tisztások jelzik maradandó nyomait.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).