Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2019. Június 10. 13:27, hétfő | Külföld

Brexit - Csökkent áprilisban a brit gazdaság teljesítménye

Brexit - Csökkent áprilisban a brit gazdaság teljesítménye

Csökkent áprilisban a brit hazai össztermék (GDP), mindenekelőtt a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) folyamatával kapcsolatos bizonytalanságok és az autóipar teljesítményének ezzel összefüggő meredek zuhanása miatt.

A brit statisztikai hivatal (ONS) hétfői adatismertetése szerint a GDP-érték áprilisban 0,4 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy hónappal korábban. Ez volt a második havi visszaesés a brit gazdaságban egymás után: a hazai össztermék márciusban 0,1 százalékkal csökkent.
Ez nem azt jelenti, hogy a brit gazdaság recesszióban lenne. A konszenzusos meghatározás alapján ugyanis akkor kerül egy gazdaság recesszióba, ha két egymást követő negyedévben csökken a GDP-érték.
Az ONS hétfői adatai szerint negyedéves összevetésben a brit gazdaság továbbra is növekszik, bár az áprilissal zárult mozgó három hónapos időszakban a növekedési ütem 0,3 százalékra lassult a márciusban véget ért negyedév 0,5 százalékos növekedése után.
A statisztikai hivatal kimutatása szerint a brit autóipar kibocsátási értéke áprilisban drámai mértékben, 24 százalékkal zuhant az előző hónaphoz képest, elsősorban azért, mert sok autógyár a Brexit eredetileg tervezett márciusi végi időpontja utáni bizonytalanságok miatt egyszerűen leállította a termelést.
A brit EU-tagság az eredeti menetrend alapján március 29-én szűnt volna meg, ám a kilépés feltételrendszerét rögzítő, az Európai Unióval novemberben elért megállapodást a londoni alsóház háromszor is visszautasította.
Ennek nyomán Theresa May miniszterelnök kétszer is kezdeményezte a kilépés elhalasztását, elkerülendő, hogy az Egyesült Királyság rendezetlen módon, megállapodás nélkül essen ki az EU-ból.
Az április 10-én tartott soron kívüli EU-csúcs döntése alapján a jelenlegi haladék október 31-ig terjedhet.
A brit autóipar és a szélesebb termelőszektor teljesítményének markáns visszaesését az üzleti szervezetek legfrissebb felmérései is jelzik.
A brit autógyártók és -kereskedők szövetségének (SMMT) hétfőn ismertetett adatai szerint áprilisban nem egészen 71 ezer személyautó készült a brit autógyárakban, 44,5 százalékkal kevesebb, mint tavaly áprilisban. Az év elejétől április végéig tartó időszakban 22,4 százalékkal zuhant a brit autóipar termelése a tavalyi első négy hónappal összevetve.
A legfrissebb aktivitási mérőszámok szerint a brit gyáripar egészének teljesítménye is csökkenni kezdett, egyértelműen a Brexit-folyamatot övező bizonytalanságok hatására.
Az IHS Markit pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit gazdasági ágazatok beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply) közös felmérése alapján a feldolgozószektor beszerzésimenedzser-indexe (BMI) májusban meredeken, az előző havi 53,1-ről 49,4-re zuhant.
Az 50 alatti BMI-indexek a vizsgált szektor aktivitásának gyengülésére utalnak, vagyis az új brit feldolgozóipari mutató az ágazat kibocsátásnak visszaesését jelzi.
A májusi aktivitási adat 34 havi mélypont: legutóbb 2016 júliusában, a brit EU-tagságról tartott népszavazás utáni hónapban süllyedt a brit gyáripari BMI-mutató az 50-es határérték alá. A referendumon a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége arra voksolt, hogy az Egyesült Királyság lépjen ki az Európai Unióból.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.