Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2012. Május 18. 12:20, péntek | Helyi önkormányzati
Forrás: infoCegléd

Bővülni fog a fizetős parkolóhelyek száma a városközpontban

Bővülni fog a fizetős parkolóhelyek száma a városközpontban

Ülésezett a képviselő-testület.

Felsőoktatási ösztöndíjról is döntöttek a képviselők

Együttműködési megállapodást köt az önkormányzat a Kőrösi úti és az Eötvös téri óvodákkal kapcsolatban, és döntöttek a képviselők a pedagógiai és az egészségügyi díjról, és jövőre is lesz felsőoktatási ösztöndíj. Ülésezett a képviselő-testület.

A képviselő-testület jövőre is elkülönít másfél millió forintot a Bursa Hungarica ösztöndíjra. Jelenleg tíz diák részesül havi tizenötezer forint ösztöndíjban tíz hónapon át. Ezt a több mint tíz éves hagyományt szeretnék életben tartani, hiszen a szociális alapú juttatás nagy segítséget jelent azoknak a rászorulóknak, akik a nehéz helyzetük ellenére is felelősen gondolkoznak a jövőjükről, és felsőoktatási tanulmányokat folytatnak.

Döntött a testület arról is, hogy együttműködési megállapodást kötnek a Váci Egyházmegyével a Kőrösi úti és az Eötvös téri óvodával kapcsolatban. A harmadik tagóvoda, a Fűtőház utcai pedig ezen túl szervezetileg a Lövész utcai óvodához tartozik.
Mivel a beiratkozások során kiderült, hogy szükség van a férőhelyekre, az eredeti szándékkal szemben mégsem szüntetnek meg csoportot az Ady Endre utcai óvodában - döntött a képviselő-testület.

A képviselők elfogadták az önkormányzati gazdasági társaságok 2011. évi mérlegbeszámolóját, és a 2012. I. negyedévi beszámolóját is.

A testület döntésének nyomán július 1-től a Kossuth Művelődési Központ és Könyvtár gazdálkodással kapcsolatos feladatait az Óvodák Bölcsődék Gazdasági Hivatala látja el. A kiadások csökkentésének érdekében tett átszervezés három álláshelyet érint, ebből kettő átkerül az OBG-hoz és egy pedig megszűnik. A ,,bibliobusz" szolgáltatás sem működik tovább.

Biomassza alapú energia (távhő) termelés kialakításának irányába tett tájékozódó lépéseket az önkormányzat csütörtöki ülésén Rimóczi Gábor önkormányzati képviselő egyéni indítványa nyomán. Az együttműködés - melyről döntött a testület - célja az lenne, hogy tisztázza, a város számára megvalósítható-e előzetes költségek nélkül a biomassza alapú energiatermelés a távhőszolgáltatás területén. A megújuló alapú energiatermelés lehetőséget teremt arra, hogy a városi fogyasztók a jelenleginél alacsonyabb áron vehessék igénybe a távhőszolgáltatást, és összességében hosszabb távon is alacsonyabban tarthatók a szolgáltatás árai az emelkedő költségű földgáz alapú energiatermeléshez képest - emellett természetesen a környezetre gyakorolt hatásai is sokkal kedvezőbbek. A beruházásra - amennyiben erre sor kerül - KEOP (A Környezet és Energia Operatív Program) pályázatból lehet pénzt szerezni.

Bővülni fog a fizetős parkolóhelyek száma a városközpontban, ezzel együtt bizonyos forgalmi rend változások is várhatók majd. A változásnak egyrészt forgalomcsökkentési célja van, hogy egy élhetőbb és rendezettebb városközpont jöjjön létre, ugyanakkor ösztönözni kívánják ezzel a kerékpáros közlekedést, és csökkenteni a légszennyezettséget. További előnye lehet még, hogy a belvárosi lakók számára könnyebbé válik a parkolás, hiszen az ,,idegen" gépkocsik várakozási ideje jelentősen lecsökken - vagyis az üzletek közelében is könnyebben lehet majd parkolóhelyet találni.

A testület zárt ülésen döntött a Cegléd Város Pedagógiai Díja, valamint a Cegléd Város Egészségügyéért szakmai elismerés idei kitüntetettjéről. Előbbi díjat a pedagógus napon, utóbbit pedig a Semmelweis napon adják át.

A kérdések, interpellációk között Nagy Tamás (MSZP) képviselő a csatorna-beruházás II. ütemének 32,5 millió forintos kintlévőségének pótlásáról kérdezte a polgármestert, aki elmondta, hogy kérdéssel a lakás-takarékpénztári befizetések, illetve az ezekkel járó állami támogatás megérkezése után foglalkoznak majd, de a költségvetésben is különítettek el erre pénzt. A képviselők hosszan vitatkoztak a Rákóczi úti ostorfasorról, ami viharban veszélyessé válhat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:23, csütörtök | Életmód

Látványos csillaghullás várható május első hétvégéjén

Az év egyik legszebb meteorraja, az Éta Aquaridák csillaghullása lesz látható vasárnap hajnalban.

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.