Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2013. Augusztus 25. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: orientpress

Börtön járhat a kilométeróra visszatekeréséért

Börtön járhat a kilométeróra visszatekeréséért

Másfél éve működik Magyarországon az a nyilvántartás, amellyel vissza lehetne szorítani a használt autók kilométeróráinak visszatekerését. Az adatbázisból 1250 forintos díjért lehet lekérdezni a benne szereplő kocsik adatait, de még eltart egy ideig, amíg minden autóról lesz valamilyen támpont. Ráadásul a visszatekerés idéntől bűncselekménynek számít, amiért akár egy év börtön is járhat.

2012. január 1. óta ugyanis minden autó kilométeróra-állása a műszaki vizsgánál és adásvételkor is bekerül a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalába (KEKKH). Az adatbázishoz az okmányirodában lehet hozzáférni.

„1250 forint igazgatási szolgáltatási díj megfizetése után a kilométeróra-állás adata szolgáltatható. Fontos, hogy nem kell igazolni azt, hogy milyen célból kérik azt ki” – magyarázta Vida Emese, a KEKKH főosztályvezetője.

Ha azonban a gépjárművet külföldről hozzák be, előfordulhat, hogy hamis adatokkal kerül be a nyilvántartásba. Például olyan, amelyet Németországban még 107 ezer kilométerrel hirdettek, nem sokkal később Magyarországon viszont már csak 23 ezerrel.

„A nem túl távoli jövőben az Európai Unió kötelezni fogja a gyártókat, hogy fekete dobozt kell majd a járműbe szerelni” – fejtette ki a Híradónak Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke.

Becslések szerint Magyarországon tíz eladott használt autóból kilencnek visszatekerték az óráját. Az ügyeskedés idéntől bűncselekménynek számít, amiért akár egy év börtön is járhat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.

2024. Április 30. 08:30, kedd | Belföld

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 08:28, kedd | Belföld

Maruzsa Zoltán: cél a köznevelés digitalizációja

A kormány ebben a ciklusban a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hétfőn Szolnokon.

2024. Április 30. 08:26, kedd | Belföld

Agrárminiszter: a brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán

A brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán, tehát alapvető változásra van szükség az uniós mezőgazdasági politikában, ami csak a jelenlegi brüsszeli elit leváltásával érhető el