Városlista
2024. május 10, péntek - Ármin

Hírek

2013. Január 16. 14:18, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Bokros Lajos a Fideszről a Financial Timesban

Bokros Lajos a Fideszről a Financial Timesban

A Fidesz politikájáról írt elemzést Bokros Lajos a Financial Times londoni gazdasági napilap felzárkózó térségekre szakosodott blogrovatában (beyondbrics).

Az európai parlamenti képviselő, volt pénzügyminiszter szerint a Fidesz előszeretettel hívja magát jobbközép konzervatív csoportnak.
Bokros Lajos szerint a jobbközép jelzővel rendszerint olyan pártokat szokás jellemezni, amelyek kiállnak a szabályozott körülmények közepette, de kormányzati beavatkozástól és bürokráciától mentesen működő, innovációra és vagyonteremtésre képes magánvállalkozás mellett.
A politikus szerint azonban a Fidesz esetében "semmi nem áll távolabb a valóságtól", a párt, amióta 2010-ben hatalomra került, erőteljesen populista, nacionalista, piacellenes programot honosít meg, büntetőadókat rótt ki a bankokra, az energiaszolgáltatókra, a távközlési cégekre és a nagy áruházhálózatokra. Ezek az intézkedések erőteljes külföldi- és piacellenes beállítottságra vallanak - írta Bokros Lajos.
A szerző szerint a Fidesz világa messze nem jobbközép, hanem nyers marxista gondolkodást tükröző, idejétmúlt világ, amelyben értéket csak a mezőgazdaság és a feldolgozóipar állít elő.Bokros Lajos szerint a kormány emellett felszámolta a fékek és ellensúlyok zömét, és olyan államot teremtett, amelyet nem korlátoz a törvényesség uralma.
A Fidesz valaha a kommunizmus alatti rothadás és korrupció elleni fellépés reménysugarának tűnt, mára azonban maga vált ugyanezen bűnök és baklövések szimbólumává - írta Bokros Lajos.
http://blogs.ft.com/beyond-brics/2013/01/15/guest-post-the-fake-conservatism-of-centre-right-fidesz/#axzz2I7cT5Jf6

Címkék: sajtó

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.