Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2012. November 27. 14:00, kedd | Helyi
Forrás: infoCegléd

Bízd magad a XXI. századra!

Bízd magad a XXI. századra!

Formálódj gyorsan és egyszerűen!

A XXI. század számtalan vívmánnyal kényezteti és könnyíti meg életünket. A mobiltelefon, az internet, vagy a parányi adathordozók gyökeresen megváltoztatták mindennapjainkat. Vannak azonban bizonyos dolgok, mint például a testedzés, testformázás, melyek idő és energiaigénye mit sem változott a hosszú évek alatt.

Noha, gombnyomásra még ma sem formázhatjuk testünket, a mai kor tudását így is hasznunkra fordíthatjuk.

Nemrégiben alkalmam volt, két olyan, itthon még viszonylag újdonságnak számító edzésprogramot kipróbálni, melyek feleannyi idő alatt dupla, vagy akár tripla hatékonyságot ígérnek. Az első hallásra talán túlzásnak tűnő ajánlatot a „túl szép, hogy igaz legyen” kategóriába soroltam, így némi szkepticizmussal felvértezve ugyan, de annál nagyobb kíváncsisággal vágtam neki az ismeretlen tapasztalatszerzésnek.

Az elektro- és a vibrációs tréning számomra még új kifejezés volt, ezért utána néztem kicsit, és mint kiderült már ez sem új a nap alatt. A technológiát űrhajósok rehabilitációjában használták először, majd az orosz élsport vette át saját célra. Végül pedig a 90-es években német mérnökök fejlesztették tovább a fitness gépek új generációját, melyek ma már nem csak az élsport és a rehabilitáció, de a szabadidős sportok területén is széles körben elterjedtek. Nem csoda, hiszen ki ne szeretne karcsú testalkatot és feszes izmokat minimális erőfeszítéssel, rövid idő alatt?

A többfajta módszer közül én elsőként aPower Plate-et, majd azXbody-t tettem próbára.


Mindkét program 30, azaz harmincpercnyi (!) mozgást jelent. Alapjuk a reflexszerű, másodpercenként többszöri izomösszehúzás, valamint mindkét edzést speciálisan kiképzett személyi edző kíséri.

A Power Plate egy vibrációs sporteszköz, amely 3D-s rezgő mozgásával váltja ki az izmok reflexszerű, másodpercenkénti 20-25-szöri összehúzódását. Az edzés során főleg egyszerűbb gimnasztikai, egyensúly, valamint izomerősítő gyakorlatokat végeztünk 30-40 másodperces sorozatokban. Az első körben furcsa, sorozatos rezgéshez viszonylag gyorsan hozzá lehet szokni, érdekes volt viszont a test és az izmok reakciója egy viszonylag könnyednek tűnő terhelésre. Nem gondolná az ember, hogy egy fél perces lábemelés felérhet egy 10-15 perces gyakorlatsorral. Az óra könnyed volt, mégis érezhetően átmozgató. Ami szintén újdonság volt számomra az a kimerültség kellemes hiányérzete helyett tapasztalt feltöltöttség, melyet az óra végeztével éreztem. Bíztam benne, hátha az izomláz is elmarad majd, de a testem másnap rácáfolt elképzeléseimre és büszkén éreztette a mozgás keserédes mellékhatását.

Az első sikerélményen felbuzdulva néhány nappal később az Xbody edzésbe is belekóstoltam, amitől megvallom őszintén kicsit jobban tartottam, de annál nagyobb meglepetés volt számomra. Az Xbody egy különleges kialakítású ruha segítségével kis erősségű váltóárammal feszíti meg az izmokat, amivel az izomzat 90 %-át vonja be a munkába, anélkül, hogy az inakat és az ízületeket megterhelné.

Számos tévhittel ellentétben ez a stimuláció nem csíp, és nem fáj, sokkal inkább egy furcsa bizsergető érzést jelent. Technológiájának köszönhetően az izomfejlesztés és zsírégetés tízszer hatékonyabb, mint egy edzőtermi gyakorlatsor.

Az edzőtermekben eltöltött hosszú órák során külön-külön gyakorlatokat végzünk minden izomcsoport átmozgatására, ami testtájanként 15-20 perc elfoglaltságot jelent, és egy-egy gyakorlatból meg 3-4 sorozatot, ami 30-40 izom-összehúzódást eredményez.

Az Xbody készüléknél ezzel szemben az összes izomcsoport edzése egy időben történik, és az elektromos impulzusoknak köszönhetően 30-40 összehúzódás történik másodpercenként az összes érintett izomban, és emellett még a végzett alapgyakorlatok is stimulálják a felfokozott állapotban levő izmokat.

A teljes testen kb. 36000 izom-összehúzódást jelent mindösszesen 30 perc alatt.


Na, ezt azért már megérzi az ember, de furcsa módon nem az összerogyós, fáradtságos módon, hanem sokkal inkább egy „energiabombaként” hat a szervezetre.

Mindkét edzés nagyon jó hatással van a közérzetre, a vérkeringésre, és az emésztésre. Igazi kalóriagyilkosként nem tűrik a narancsbőrt, segítik az izomépítést, erősítik a csontokat és csökkentik a hátfájást. Előnyeiket hosszasan sorolhatnám még tovább is, de ami engem igazán megfogott és meggyőzött az egyrészt az egyidejű célzott hatás, ami látható és gyors eredménnyel szolgál, másrészt pedig a nem kevés időmegtakarítás.

Amit azonban még fontos leszögeznem, hogy egyik sem egy „csoda gép”. Bár valóban rendkívül gyors fejlődést tud biztosítani, de a hosszantartó hatás érdekében ugyanúgy javasolt a megfelelő étrend és a helyes életvitel kialakítása.

Amennyiben kedvet kaptál egy kis mozgásra, a Mandarin Szalonban téged is szeretettel várnak, ahol a Power Plate-t és az Xbody-t is kipróbálhatod.


FirKata

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 14:17, csütörtök | Helyi

Városalapítók Napja

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására