Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2011. Október 17. 13:07, hétfő | Helyi önkormányzati
Forrás: infoCegléd

Bírósági ülnök kerestetik

Bírósági ülnök kerestetik

A Magyar Köztársaság Alkotmányának 46. § (2) bekezdése értelmében a törvény által meghatározott ügyekben és módon nem hivatásos bírák (ülnökök) is részt vesznek az ítélkezésben.

A bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló 1997. évi LXVII. törvény (Bjt.) rendelkezik az ülnökjelölés és választás szabályairól.
A legutóbbi ülnökválasztásra 2011. március 7. napja és április 30. napja közötti időtartamban került sor.

A Köztársasági Elnök 223/2011. (IX. 22.) KE határozatával a bírósági ülnökök soron kívüli választásra 2011. október 1. és 2011. november 30. napja közötti időszakban kerül sor.

A Bjt. 122. § (1) bekezdése alapján ülnöknek az a büntetlen előéletű, választójoggal rendelkező magyar állampolgár választható meg, aki a 30. évét betöltötte, de 70. életévét el nem érte.
A Bjt. 123. § (1) bekezdése értelmében az ülnököket a bíróság illetékességi területén lakóhellyel és választójoggal rendelkező magyar állampolgárok, a bíróság illetékességi területén működő helyi önkormányzatok és a társadalmi szervezetek - kivéve a pártokat - jelölik.

A (2) bekezdés szerint a fiatalkorúak büntető ügyeiben eljáró bíróság pedagógus ülnökeit a bíróság illetékességi területén működő alapfokú és középfokú nevelési-oktatási intézmények tantestületei jelölik.
A Bjt. 123. § (5)-(8) bekezdése értelmében a jelölt a jelölés elfogadásáról, választójogáról és arról, hogy volt-e büntetve írásban nyilatkozik. (Mellékeljük a bírósági ülnöki jelölés és a jelölés elfogadásáról szóló nyilatkozatok formanyomtatványát, melyet a Polgármesteri Hivatal I/5. irodájában, ügyfélfogadási időben lehet kérni, vagy a www.birosag.hu, illetve a www.cegled.hu honlapról kinyomtatni.)

ÚJ SZABÁLY, HOGY A JELÖLTNEK BÜNTETLEN ELŐÉLETÉT HATÓSÁGI BIZONYÍTVÁNNYAL (AMI NEM AZONOS AZ ERKÖLCSI BIZONYÍTVÁNNYAL) KELL IGAZOLNIA A JELÖLÉS ELFOGADÁSÁT KÖVETŐEN HALADÉKTALANUL. ENNEK HIÁNYÁBAN NEM VÁLASZTHATÓ MEG!

A határidők tarthatósága érdekében javasoljuk, hogy a postán igényelhető „ADATTOVÁBBÍTÁS IRÁNTI KÉRŐLAP” nyomtatványán jelezzék, hogy „bírósági ülnöki jelöléshez” kérik a hatósági bizonyítványt, értesítési címként pedig Cegléd Város Önkormányzata 2701 Cegléd, Pf.: 85. címét adják meg. Az eljárás igazgatási szolgáltatási díj köteles: 3.100.- Ft + a nyomtatvány ára.
A jegyző hivatalból állapítja meg, hogy a jelöltnek van-e választójoga.
A Bjt. 123. § (10) bekezdése értelmében egy jelölt kizárólag egy bírósághoz választható meg ülnökké.

A Bjt. 128. § (1) alapján a munkaviszonyban, közszolgálati vagy közalkalmazotti jogviszonyban, szolgálati jogviszonyban és szövetkezetnél munkajogi jellegű jogviszonyban álló ülnököt ülnöki működésének időtartamára az átlagkeresete illeti meg.

A (2) bekezdés szerint, ha az ülnök a fent meghatározott jogviszonyban nem áll, ülnöki működése idejére munkabérben (munkadíjban) nem részesül, akkor tiszteletdíj illeti meg. A tiszteletdíj mértéke az ülnök működésének minden napjára a bírói 1. fizetési fokozat (356.000 – Ft) egy munkanapra (21 nappal számolva) eső összegének a 25 százaléka.(bruttó 4.238 Ft)
A választások alkalmával az alábbiakban feltüntetett számú ülnököt kell megválasztania a következő bíróságokhoz:

Bíróság Választás hatásköre Választható ülnökök létszáma
Pest Megyei Bíróság Pest Megye Közgyűlése 7 ülnök + 4 pedagógus ülnök


A Pest Megye Közgyűlésének választási hatáskörébe tartozó jelöléseknek, elfogadó nyilatkozatoknak és a hozzájuk csatolt hatósági bizonyítványoknak legkésőbb 2011. november 7-ig kell beérkezniük a Polgármesteri Hivatal I/5. irodájába személyes kézbesítéssel, vagy az ügyiratszámra hivatkozással postai úton.


Dr. Diósgyőri Gitta
jegyző

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Életmód

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban, a néhány napos állat felcseperedését a látogatók is figyelemmel kísérhetik a kifutóban - közölte az intézmény közösségi oldalán szombaton.

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki: