Városlista
2019. június 19, szerda - Gyárfás

Hírek

2011. Szeptember 10. 07:21, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress

Beszakadt a forint - újabb erőre kapcsolt a svájci frank

Beszakadt a forint - újabb erőre kapcsolt a svájci frank

8 havi mélypontra gyengült a forint az euróval szemben, a jegyzés átlépte a 281-as szintet.

Eközben megint jelentős erősödésbe kapcsolt a svájci frank a forinttal szemben, a reggeli 227-es szintekről, 231 forint fölé mentek a jegyzések.A piacnak egyáltalán nem tett jót Lázár János Fidesz frakcióvezető kijelentése, mely szerint a svájci frankot 180, az eurót 250 forintos árfolyamon végtörleszthetnék a hitelesek, és tranzakció teljes költségét a bankoknak kell viselniük.A kormány vasárnap dönt a kérdésben.

Közben a miniszterelnök szóvivője azt mondta, a devizahitelek csökkenésével az ország kitettsége is csökken, ami Magyarország és a magyar családok szabadságát fogja növelni.

Az EKB pesszimizmusa is, az eurozóna elhúzódó adósságválsága szintén nyomás alatt tartja a hazai fizetőeszközt. Jean-Claude Trichet EKB-elnök elmondta, hogy az eurozóna gazdasági pályáját érintő kockázatok nőttek, a gazdasági kilátások számottevően romlottak, s az inflációs várakozások mérséklődtek. Az EKB stábja rontotta az idei és jövő évi GDP-növekedésről készített prognózisát de az inflációs előrejelzésén nem változtatott. Az EKB hajlandó ehhez igazítani a monetáris politikát. Az eurozónában romlott a finanszírozási helyzet. Az elhúzódó adósságválság nyomán csökkent az eurozóna iránti befektetői bizalom, a forrásköltségek emelkedtek, ezért az EKB növelte a spanyol és olasz kötvényvásárlásait. Az EKB hajlandó a továbbiakban is korlátlan mennyiségű likviditást nyújtani a bankoknak.

Mindemellett egy negatív régiós hír is napvilágot látott, amely felfelé terelte az árfolyamot, ugyanis a Fitch nemzetközi hitelminősítő intézet figyelmeztette Lengyelországot, hogy amennyiben nem vállal nagyobb költségvetési kiigazítást, úgy veszélybe kerülhet a jelenlegi devizaadós besorolás. A lengyel pénzügyminiszter azonban közölte, mindent megtesznek azért, hogy jövőre 3 százalék alá szorítsák le az államháztartás hiányát, ill. 2015-re teljesen eltüntessék a deficitet-írták a Quaestor elemzői.

A romló hangulatban zuhan a Budapesti Tőzsde is, a Bux már több mint 3 százalékkal szakadt be. A blue chipek közül az OTP szakad a legjobban, több mint 6 százalékos esésben van, de a MOL is több mint 4 százalékot vesztett, és pirosban van a Richter, valamint a Telekom is. Nyugat-európában sem rózsás a helyzet, a vezető indexek több mint 1 százalékos esést mutatnak.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: árfolyam

Ezek érdekelhetnek még

2019. Június 19. 07:13, szerda | Belföld

Budapest környéki vonalakra állítja a MÁV az új motorvonatokat

A szerelvényeknek adottságainak megfelelő, Budapest környéki vonalakra állítja a MÁV 2020-tól a 11 új, emeletes KISS motorvonatot.

2019. Június 19. 05:02, szerda | Belföld

Börtönbüntetésre ítélték egy tanárnőt, aki diákoktól csalt ki pénzt

Nem jogerősen egy év nyolc hónap börtönre ítélte 138 rendbeli csalás miatt a Kecskeméti Járásbíróság azt a helyi tanárnőt, aki diákoktól franciaországi utazás szervezésére több millió forintot csalt ki

2019. Június 18. 17:04, kedd | Belföld

Rendőrök vigyázzák a kérészek táncát a Tiszán és mellékfolyóin

Fokozottan ellenőrzik a kérészek biztonságát tiszavirágzás idején. A tiszavirág (Palingenia longicauda) védett kérészfaj, természetvédelmi értéke egyedenként tízezer forint.

2019. Június 18. 15:01, kedd | Belföld

Ügyvéd: Segítségnyújtás elmulasztása miatt is felelhet az ukrán hajóskapitány

A Viking Sigyn kapitányát nemcsak gondatlanság miatt terheli a felelőség, hanem azért is, mert nem kellő mértékben nyújtott segítséget vagy azt teljesen elmulasztotta