Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. Szeptember 10. 07:21, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress

Beszakadt a forint - újabb erőre kapcsolt a svájci frank

Beszakadt a forint - újabb erőre kapcsolt a svájci frank

8 havi mélypontra gyengült a forint az euróval szemben, a jegyzés átlépte a 281-as szintet.

Eközben megint jelentős erősödésbe kapcsolt a svájci frank a forinttal szemben, a reggeli 227-es szintekről, 231 forint fölé mentek a jegyzések.A piacnak egyáltalán nem tett jót Lázár János Fidesz frakcióvezető kijelentése, mely szerint a svájci frankot 180, az eurót 250 forintos árfolyamon végtörleszthetnék a hitelesek, és tranzakció teljes költségét a bankoknak kell viselniük.A kormány vasárnap dönt a kérdésben.

Közben a miniszterelnök szóvivője azt mondta, a devizahitelek csökkenésével az ország kitettsége is csökken, ami Magyarország és a magyar családok szabadságát fogja növelni.

Az EKB pesszimizmusa is, az eurozóna elhúzódó adósságválsága szintén nyomás alatt tartja a hazai fizetőeszközt. Jean-Claude Trichet EKB-elnök elmondta, hogy az eurozóna gazdasági pályáját érintő kockázatok nőttek, a gazdasági kilátások számottevően romlottak, s az inflációs várakozások mérséklődtek. Az EKB stábja rontotta az idei és jövő évi GDP-növekedésről készített prognózisát de az inflációs előrejelzésén nem változtatott. Az EKB hajlandó ehhez igazítani a monetáris politikát. Az eurozónában romlott a finanszírozási helyzet. Az elhúzódó adósságválság nyomán csökkent az eurozóna iránti befektetői bizalom, a forrásköltségek emelkedtek, ezért az EKB növelte a spanyol és olasz kötvényvásárlásait. Az EKB hajlandó a továbbiakban is korlátlan mennyiségű likviditást nyújtani a bankoknak.

Mindemellett egy negatív régiós hír is napvilágot látott, amely felfelé terelte az árfolyamot, ugyanis a Fitch nemzetközi hitelminősítő intézet figyelmeztette Lengyelországot, hogy amennyiben nem vállal nagyobb költségvetési kiigazítást, úgy veszélybe kerülhet a jelenlegi devizaadós besorolás. A lengyel pénzügyminiszter azonban közölte, mindent megtesznek azért, hogy jövőre 3 százalék alá szorítsák le az államháztartás hiányát, ill. 2015-re teljesen eltüntessék a deficitet-írták a Quaestor elemzői.

A romló hangulatban zuhan a Budapesti Tőzsde is, a Bux már több mint 3 százalékkal szakadt be. A blue chipek közül az OTP szakad a legjobban, több mint 6 százalékos esésben van, de a MOL is több mint 4 százalékot vesztett, és pirosban van a Richter, valamint a Telekom is. Nyugat-európában sem rózsás a helyzet, a vezető indexek több mint 1 százalékos esést mutatnak.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: árfolyam

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére