Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2016. Szeptember 05. 07:54, hétfő | Sport
Forrás: mti/fotó: MTI/Kovács Tamás

Berki Krisztiánról nevezték el a lólengés egyik elemét

Berki Krisztiánról nevezték el a lólengés egyik elemét

Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Berki Krisztián tornászról nevezik el a lólengés egyik elemét.

"2008-ban mutattam be először a Thomas-orsót kápán. Londonban ezzel kezdtem a gyakorlatomat. Sok mindent elérhet egy sportoló, de az, hogy elemet neveznek el róla, talán a legnagyobb dicsőség a pályafutásában" - írta közösségi oldalán a 31 éves Berki.

Hozzátette: a Thomas-orsó jövőre már Berki-elemként szerepel a szakági kódban, és E-értékű erősséget kapott, ez pedig plusz egy tizedpontot jelent.

A magyar szövetség (MTSZ) vasárnapi tájékoztatása szerint a kápán végrehajtott orsó Thomas-körrel való kombinálását nevezik a jövő évtől Berki-elemnek. Mint írják, a nemzetközi szövetség (FIG) férfi technikai bizottságának vezetője, Steve Butcher - aki az elmúlt időszakban az MTSZ vendégeként többször is járt Budapesten - már korábban jelezte, hogy bekerül az új kódba ez az elem, de csak most vált hivatalossá.

"Nagyon szeretem ezt az elemet, a Berkit - még szoknom kell, hogy így használjam -, nagyon látványos, ugyanakkor nagyon nehéz és bonyolult is. Talán egy kezemen is meg tudom számolni, hogy az elmúlt évek nagy versenyein hány alkalommal mutattam be. Egyébként a világon egyelőre senki sem tudja megcsinálni rajtam kívül, egyszer láttam egy ázsiai versenyzőtől egy próbálkozást, de a felénél leesett" - mondta a magyar tornász.

Elárulta: bár már az év elején megkezdte a felkészülést, egyelőre nincs olyan formában, hogy most be tudná mutatni a róla elnevezett elemet. "Ahogy közelednek majd a nagyobb nemzetközi versenyek, biztosan újra beépítjük a gyakorlatba, már csak azért is, mert így a kiinduló pontszámom változtatás nélkül is egy tizeddel magasabb lesz" - tette hozzá.

Korábban Magyar Zoltánról és Sivadó Jánosról is elneveztek egy-egy elemet lólengésben. Előbbi az 1972-es müncheni olimpián mutatta be először a Magyar-vándor névre keresztelt elemet, utóbbitól pedig az 1974-es várnai világbajnokságon láthatták első alkalommal a Sivadó-vándort.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 17:22, szerda | Sport

Párizs 2024 - Száz nappal a rajt előtt már 150 kvótája van Magyarországnak

Már százötven kvótája van a magyar csapatnak, mely összességében közel kétszáz fős lehet

2024. Április 16. 21:49, kedd | Sport

Csak századmásodpercekre az első helytől

Gender Tamás Junior 2024. 04. 10-13. között Franciaországban, Champions of the Future (RGMMC) bajnokság keretein belül, Val d\'Argenton-ban a Circuit de karting du Val d\'Argenton-on versenyzett.

2024. Április 16. 10:14, kedd | Sport

Bronzérem az Euro Trophy-n

Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Trophy után.

2024. Április 13. 06:00, szombat | Sport

Sós Csaba: Milák egyedi utat jár, de jóval előrébb tart, mint amire számítani lehetett

A szövetségi kapitány szerint Milák Kristóf egyedi utat jár be, és az úszók pénteken zárult országos bajnokságán jobban teljesített, mint amire ő számított.