Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Május 13. 12:08, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Beperelte a Kovászna megyei környezetvédelmi hivatalt a Greenpeace

Beperelte a Kovászna megyei környezetvédelmi hivatalt a Greenpeace

Beperelte a székelyföldi Kovászna megye környezetvédelmi hivatalát a Greenpeace Románia amiatt, hogy engedélyezte az osztrák Holzindustrie Schweighofer társaság Rétyre (Reci) tervezett fafeldolgozó üzemének a felépítését.

A Háromszék című napilap keddi beszámolója szerint a környezetvédő szervezet törvénysértőnek tartja, hogy a hatóság környezeti hatásvizsgálat és közmeghallgatás nélkül adta meg a beruházás építési engedélyéhez szükséges jóváhagyást. E jóváhagyással kezdődhetett meg a fafeldolgozó üzem - jelenleg folyamatban levő - felépítése Rétyen.
A Greenpeace arra hívta fel a figyelmet, hogy a Holzindustrie Schweighofer évente több mint 800 ezer köbméter fenyőfát készül feldolgozni a rétyi üzemben, ez pedig a számítása szerint évi egymillió kivágott fát jelent.
A környezetvédő szervezet úgy véli, a hatóságok figyelmen kívül hagyták a projekt nagyságából fakadó következményeket. Álláspontja szerint az üzem beindulása a jelentős vendégforgalmi vonzerővel bíró táj visszafordíthatatlan módosulásához vezetne, és a szomszédos Rétyi Nyír Natura 2000-es besorolású területre is káros hatást gyakorolna.
Az osztrák Holzindustrie Schweighofer tavaly márciusban jelentette be, hogy 150 millió eurós beruházással fafeldolgozó üzemet épít a Kovászna megyei Rétyen. Az 50 hektáros területre tervezett fafeldolgozó üzem 650 személynek ad majd közvetlenül munkát, közvetve pedig további 2000 munkahelyet generál a térségben.
A 150 céget tömörítő Arbor szövetség úgy vélte, a nagy mennyiségű fa fűrészáruként való exportja 13 300 munkahely megszűnését eredményezi a székelyföldi térségben működő, késztermékeket gyártó faipari vállalkozásoknál.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).