Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Február 27. 11:01, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Belvíz - Harmadfokúra emelték a készültséget a Kis-Balaton térségében

Belvíz - Harmadfokúra emelték a készültséget a Kis-Balaton térségében

Harmadfokúra emelték a belvízvédelmi készültséget a Kis-Balaton térségében, mivel az átemelt vízmennyiség meghaladta az előírt határértéket, valamint az olvadás és a csapadék együttes hatása miatt nőtt az elöntött területek nagysága - közölte a Belügyminisztérium Vízügyi Főigazgatósága a honlapján.

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a Zala alsó szakaszán a bárándi, a búberki és a mekenyi szivattyútelepen kedd délután rendelt el harmadfokú belvízvédelmi készültséget.
Az MTI információi szerint a térségben található kilenc szivattyútelep folyamatosan üzemel, a mélyebben fekvő területekről naponta 300 ezer köbméter vizet szivattyúznak át.
A Kis-Balaton Üzemmérnökség vezetője korábban azt közölte az MTI-vel, hogy a belvíz lakott területeket nem veszélyeztet, de Zalaapáti környékén a mezőgazdasági területeket, szántókat, legelőket, erdőket elöntötte a víz. A belvíz a Nagykanizsa-Budapest vasútvonalat is érinti; Sávoly és Főnyed térségében emelkedik a vízszint, ezért a vasúti töltés védelme miatt ezen a szakaszon is folyamatosan szivattyúzzák a vizet.
Egri Gyula, Zala megyei katasztrófavédelmi igazgató arról tájékoztatott, hogy az elmúlt napok esőzései és a korábban lehullott, nagy mennyiségű hó olvadása miatt folyamatosan emelkedik a Mura vízszintje. A folyón még nem rendeltek el árvízvédelmi készültséget, de olyan mértékű a vízszint növekedése, hogy az szerdán Letenyénél a hármas készültségi fokozat szintjét is elérheti. A nagyobb vízutánpótlást Ausztriából és Szlovéniából várják. A magyarországi szakaszon a folyóba ömlő kisebb vízfolyásokon, patakokon az árhullám az éjszaka tetőzött, reggelre már lassú apadást tapasztaltak.
A Zala folyó a legmagasabban mért árvíz szint alatt egy méterrel szerda délelőtt tetőzik Zalaegerszegnél. Megelőző védekezésként a kritikus pontokon homokzsákolás és szivattyúzás zajlik. A folyó Zalaegerszeg alatti szakaszán lassú vízszintemelkedés tapasztalható, de nincs szükség védekezésre, mert a természetes árterületen eloszlik a víz, Kehidakustány és Zalacsány térségében azonban csütörtök reggelig lassú vízszintemelkedéssel kell számítani.
Az igazgató szólt arról is, hogy az elmúlt huszonnégy órában a belvíz miatt öt településen (nyolc helyszínen) hajtottak végre megelőző védekezési tevékenységet Zala megyében, de lakosságvédelmi intézkedésekre nem volt szükség.
A következő napokban - a Mura kivételével - lassú apadásra számítanak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során