Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Július 08. 07:13, péntek | Külföld
Forrás: OrientPress

Belendült a brit feldolgozóipar - jön a kamatdöntés

Belendült a brit feldolgozóipar - jön a kamatdöntés

Az elmúlt egy év leggyorsabb havi növekedését mutatja a májusi brit feldolgozóipari termelés.

 Az ipari termelés azonban nem tudta még leküzdeni a jelentős áprilisi visszaesést. Az angol statisztikai hivatal közlése szerint a feldolgozóipari termelés az előrejelzéseknél nagyobb mértékben, 1,8 százalékkal nőtt májusban, ez a legnagyobb szintű növekedés 2010 márciusa óta.

A szélesebb körű ipari termelés az előre jelzett adatoknál alacsonyabb mértékű növekedést mutat, 0,9 százalék volt májusban. Ez az áprilisi visszaesésnek mindössze a fele.Ennek az oka elsősorban az volt, hogy váratlanul nőttek a karbantartási munkák az olaj- és gáztermelésben. Anglia szolgáltató-, feldolgozó- és építőipari szektorában végzett kutatás szerint a gazdaság csak 0,3 százalékkal nőtt a második negyedévben a csalódást keltő 0,5 százalékos első negyedéves növekedés után.

A gazdaság fellendülésének mértékére irányuló becsléseket jelentősen megnehezítette az árpilis 29-ei szabadnap a királyi esküvő miatt, valamint a készletek körforgását megszakító japán földrengés. A közlemény szerint azonban a katasztrófa hatása a májusi feldolgozóipari adatokra már csak minimális.

A hír közlésének hatására enyhén erősödött a font. Ma délután dönt a brit jegybank az irányadó rátáról, ezért is csak mérsékelt optimizmus jellemezte a piaci mozgásokat. Az ipari termelési statisztika után nem változtak különösebben azok a várakozások, hogy a jegybank a kamattartás mellett érvelhet.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: termelés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.