Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Június 21. 11:47, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Befolyásolhatják a gének a fájdalomcsillapítókra adott reakciót

Befolyásolhatják a gének a fájdalomcsillapítókra adott reakciót

Alapvető szerepe lehet a genetikának abban, hogy az opioid fájdalomcsillapítókat szedő embereknél mekkora a függőség vagy a kellemetlen mellékhatások kialakulásának kockázata - állapították meg az amerikai Stanford Egyetem orvosi karának kutatói.

A narkotikumnak számító opioidtartalmú fájdalomcsillapítókat gyakran írják fel közepes vagy súlyos fájdalmakra, hatóanyaguk a morfin, a metadon és az oxikodon.
E szerek alkalmazása közben egyeseknél kellemetlen mellékhatások jelentkeznek, míg mások probléma nélkül szedik a gyógyszert. Hasonlóan: egyesek akár hónapokig szedhetik ezeket a szereket anélkül, hogy függővé válnának tőlük, míg másoknál már pár hetes alkalmazásnál felmerül a függőség kockázata.
A különbségek okát kívánták feltárni a kutatók, amikor 120-nál több ikerpárt és rokoni kapcsolatban nem lévő embert vontak be vizsgálatukba. A teszt során az alfentanil nevű opioidot adták a résztvevőknek. Ez egy rövid hatóidejű fájdalomcsillapító, melyet aneszteziológus írhat fel.
Megállapították, hogy az egypetéjű ikerpárok nagyobb valószínűséggel reagálnak hasonlóan a szerre, mint a kétpetéjű ikrek tagjai, ami arra utal, hogy genetikai ok áll a háttérben - számolt be róla a HealthDay című amerikai ismeretterjesztő portál (www.healthday.com).
Az opioid mellékhatása az esetek 59 százalékánál hányinger volt, 38 százalékban viszketés, 32 százalékban szédülés és 30 százalékban lelassult légzés. A kutatók úgy találták, hogy a mellékhatások megjelenésének hátterében a genetikai előfeszítettség volt a vezető tényező, ahogyan abban is, hogy kinél magasabb a függőség kialakulásának kockázata. A kockázat mértékét azzal jellemzik, hogy az illető kedveli vagy nem kedveli a kapott szert.
A teljes tanulmányt az Anesthesiology című szakfolyóiratban tették közzé.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.