Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Május 08. 19:52, csütörtök | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Barroso megkegyelmezett a magyar akácnak

Barroso megkegyelmezett a magyar akácnak

'A miniszterelnök kegyelmet kért a magyar akácoknak, és José Manuel Barroso ezt meg is adta' - fogalmazott Szijjártó Péter.

Az akác mellett az energiabiztonság kérdése is téma volt Orbán Viktor miniszterelnök és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke szerda esti tárgyalásán, Berlinben. A megbeszélésről Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára tájékoztatott.

Az Európai Bizottság elnöke és a kormányfő értékelte a Magyarország és az Európai Bizottság közötti kapcsolatokat, amelyeket kölcsönösen jónak neveztek. Magyarország folyamatosan konzultál az Európai Bizottsággal, 'a felmerülő vitáinkat mindig tárgyalás útján rendezzük' - mondta Szijjártó Péter.


Az államtitkár tájékoztatása szerint a megbeszélésen fontos téma volt az energiabiztonság kérdése, amellyel kapcsolatban Orbán Viktor világossá tette: Magyarország mély aggodalommal tekint Európa energiabiztonsági helyzetére, ezért a jelenleginél erősebb, közös energiapolitikát szorgalmazott José Manuel Barrosónál.

A tárgyalás napirendjén szerepelt a magyar akácok ügye is. 'A miniszterelnök kegyelmet kért a magyar akácoknak, és José Manuel Barroso ezt meg is adta' - fogalmazott Szijjártó Péter.

Orbán Viktor szerda este érkezett Berlinbe, ahol csütörtökön felszólal a WDR német regionális közszolgálati műsorszóró társaság Europa Forum című konferenciáján, amelyen - a tanácskozás honlapján elérhető tájékoztatás szerint - előadást tart mások mellett Angela Merkel német kancellár és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke is. A magyar miniszterelnök csütörtök délután a német fővárosban megbeszélést folytat majd Angela Merkellel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).