Városlista
2019. augusztus 19, hétfő - Huba

Hírek

2019. Május 21. 23:19, kedd | PR

Balkonnövények - szinte bárhol, bárkinek lehetséges

Balkonnövények - szinte bárhol, bárkinek lehetséges

Gyakorlatilag mindenki számára kivitelezhető, hogy létrehozzon egy mini kertet, akár a ‘betondzsungel’ közepén. Miért érdemes ezzel foglalkoznunk, és miért olyan jó növényeket ültetni?

Bizonyítottan jót tesz a lelkivilágunknak

Akár virágokat, akár zöldségeket, gyümölcsöket gondozunk, a növényekkel való munka lenyugtat, kellemes hangulatba ringat - ezt mindenki tapasztalhatja.
A tudósok azt is megállapították, hogy a természet közelsége nélkülözhetetlen eleme az egészséges életnek. Azoknak a mai fiataloknak, akik a korábbi nemzedékekhez képest jóval többet vannak zárt térben, és kevés időt töltenek a városon kívül, úgynevezett erdőhiányos szindrómájuk van. Erre csak a természetjárás a gyógyír.
Mindazoknak, akik a napjaik zömét irodában töltik, alapvető, hogy növényekkel legyenek körülvéve.
A jellegzetes munkahelyi ‘betegségek’, mint a stressz, koncentráció hiány, fejfájás mérsékelhetők olyan növényekkel, amelyek hangtompító hatásúak. A nagy terű irodákban jellemző, hogy gondot jelent a folyamatos zaj; itt tökéletes megoldást jelentenek az olyan dús növények, mint a kislevelű fikusz vagy a könnyező pálma.

Más téren is ‘életmentő’ egy kis zöld otthon vagy a munkahelyen. A párásító készülékeknél is jobban párásít a vízipálma, amely a felvett víz legnagyobb részét visszajuttatja a levegőbe.
A zöldellő terasz, tetőterasz, erkély, gang sokak számára a pihenés forrása. Érdemes gondot fordítani arra, hogy tavasszal beültetessük ezeket a helyeket.

Jó a gyerekeknek

Minden gyerkőc szereti a természetes dolgokat, vonzódik a földhöz, homokhoz, így bevonhatjuk őket a kertészkedésbe. A növényekkel való munkát ha együtt csináljuk, akkor ‘belenő’ a gyerek, és később természetes lesz a számára, hogy kertészkedjen.
A család számára zöldségeket és gyümölcsöket is termeszthetünk. Ha csak egy ablakpárkányunk van, tarthatunk otthon például metélőhagymát.
Nincs időnk kertészkedni épp azért, mert elveszünk a munka-gyerek-háztartás Bermuda-háromszögben?
Vannak olyan növények, amelyek annyira igénytelenek, hogy a legkisebb erőfeszítéssel is nevelhetjük őket; akkor is, ha netán elfelejtjük őket átültetni, meglocsolni, tápoldatozni, tűző napról betenni. Ezek közül például a kövirózsa az, amelyik egy balkon sarkában észrevétlenül túlél mindent.

Jó a rovaroknak

Sok helyen olvashatjuk, hogy sajnos fogyatkoznak a méhek. Nemcsak ők, hanem a pillangók, lepkék, sőt a rovarevő madarak is egyre kevesebb helyet találnak az egyre emberszabásúbb városokban, falvakban.
Az interneten utána tudunk nézni annak, milyen növényeket érdemes ültetni, amelyek ‘méh barátak’, és ezekkel színesíthetjük kiskertünket. Az erkélyen például a levendulán, kakukkfűn, édesköményen lehetnek vendégeink a méhek.
A méhecskehotelek - avagy darázsgarázsok -, a kifúrt tuskók elkészítése jó mulatság, és egy komolyabb darab kimondottan szép dísze lehet a balkonnak. Ha pedig jó helyre tesszük, nem kell attól tartanunk, hogy megcsípnek a kis vendégek.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Július 16. 13:39, kedd | PR

Szigorú minőségi szabályozás a siker kulcsa

A Jánosik és Társai Kft. tavalyi árbevétele meghaladta a 14 milliárd forintot. Az idén is több mint 14 milliárd forint bevételt terveznek.

2019. Július 08. 18:00, hétfő | PR

A környezettudatos és hatékony ragasztószalagok nyomában

Otthonunkat szeretjük csinosítani, dekorálni. A falfelületekre naptár, képek, dísztárgyak kerülnek. Ilyenkor jól átgondoljuk, hogy hova verjük a szeget, vagy használjunk-e fúrót. De van egyszerűbb megoldás is!

2019. Július 08. 17:59, hétfő | PR

Zsaluzia kisokos verőfény ellen

Majdnem redőny, majdnem reluxa, mégis egészen más. Bemutatjuk az árnyékolás egy kevésbé ismert, de egyre népszerűbb, korszerű és tartós megoldását, amely igazi felüdülést hoz a nyári forróságban!

2019. Június 13. 10:36, csütörtök | PR

Nemzetközi és magyar sztárokkal indul az országos kerékpár fieszta

11 megyén és 100 városon át vezet Magyarország legnagyobb kerékpárversenye