Városlista
2019. október 21, hétfő - Orsolya

Hírek

2019. Május 21. 23:19, kedd | PR

Balkonnövények - szinte bárhol, bárkinek lehetséges

Balkonnövények - szinte bárhol, bárkinek lehetséges

Gyakorlatilag mindenki számára kivitelezhető, hogy létrehozzon egy mini kertet, akár a ‘betondzsungel’ közepén. Miért érdemes ezzel foglalkoznunk, és miért olyan jó növényeket ültetni?

Bizonyítottan jót tesz a lelkivilágunknak

Akár virágokat, akár zöldségeket, gyümölcsöket gondozunk, a növényekkel való munka lenyugtat, kellemes hangulatba ringat - ezt mindenki tapasztalhatja.
A tudósok azt is megállapították, hogy a természet közelsége nélkülözhetetlen eleme az egészséges életnek. Azoknak a mai fiataloknak, akik a korábbi nemzedékekhez képest jóval többet vannak zárt térben, és kevés időt töltenek a városon kívül, úgynevezett erdőhiányos szindrómájuk van. Erre csak a természetjárás a gyógyír.
Mindazoknak, akik a napjaik zömét irodában töltik, alapvető, hogy növényekkel legyenek körülvéve.
A jellegzetes munkahelyi ‘betegségek’, mint a stressz, koncentráció hiány, fejfájás mérsékelhetők olyan növényekkel, amelyek hangtompító hatásúak. A nagy terű irodákban jellemző, hogy gondot jelent a folyamatos zaj; itt tökéletes megoldást jelentenek az olyan dús növények, mint a kislevelű fikusz vagy a könnyező pálma.

Más téren is ‘életmentő’ egy kis zöld otthon vagy a munkahelyen. A párásító készülékeknél is jobban párásít a vízipálma, amely a felvett víz legnagyobb részét visszajuttatja a levegőbe.
A zöldellő terasz, tetőterasz, erkély, gang sokak számára a pihenés forrása. Érdemes gondot fordítani arra, hogy tavasszal beültetessük ezeket a helyeket.

Jó a gyerekeknek

Minden gyerkőc szereti a természetes dolgokat, vonzódik a földhöz, homokhoz, így bevonhatjuk őket a kertészkedésbe. A növényekkel való munkát ha együtt csináljuk, akkor ‘belenő’ a gyerek, és később természetes lesz a számára, hogy kertészkedjen.
A család számára zöldségeket és gyümölcsöket is termeszthetünk. Ha csak egy ablakpárkányunk van, tarthatunk otthon például metélőhagymát.
Nincs időnk kertészkedni épp azért, mert elveszünk a munka-gyerek-háztartás Bermuda-háromszögben?
Vannak olyan növények, amelyek annyira igénytelenek, hogy a legkisebb erőfeszítéssel is nevelhetjük őket; akkor is, ha netán elfelejtjük őket átültetni, meglocsolni, tápoldatozni, tűző napról betenni. Ezek közül például a kövirózsa az, amelyik egy balkon sarkában észrevétlenül túlél mindent.

Jó a rovaroknak

Sok helyen olvashatjuk, hogy sajnos fogyatkoznak a méhek. Nemcsak ők, hanem a pillangók, lepkék, sőt a rovarevő madarak is egyre kevesebb helyet találnak az egyre emberszabásúbb városokban, falvakban.
Az interneten utána tudunk nézni annak, milyen növényeket érdemes ültetni, amelyek ‘méh barátak’, és ezekkel színesíthetjük kiskertünket. Az erkélyen például a levendulán, kakukkfűn, édesköményen lehetnek vendégeink a méhek.
A méhecskehotelek - avagy darázsgarázsok -, a kifúrt tuskók elkészítése jó mulatság, és egy komolyabb darab kimondottan szép dísze lehet a balkonnak. Ha pedig jó helyre tesszük, nem kell attól tartanunk, hogy megcsípnek a kis vendégek.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Október 17. 14:46, csütörtök | PR

A láthatatlan fogszabályzó előnyei

A fogszabályozás még nem is olyan rég a gyerekek és persze a tinédzserek legrosszabb rémálmaival volt egyenlő, arról már nem is beszélve, amikor felnőttek szorultak rá, hogy akár évekig „vasakat” hordjanak.

2019. Október 16. 00:24, szerda | PR

Negatív kalóriás ételek: elképzelhető?

Tudtad, hogy akár evés közben is égetheted a zsírt? Bármilyen meglepő, léteznek olyan ételek, amelyek nemcsak gazdagok rostokban és vitaminokban, hanem amelyek fogyasztása zsírégető hatással is bír.

2019. Október 09. 15:30, szerda | PR

Soha nem látott kihasználtságon állnak a budapesti irodák

Robbanásszerűen növekszik a Budapest területén épített irodák száma, és a válság óta új csúcson járnak a budapesti irodák kihasználtsági mutatói. Megnéztük, hogy melyek a legnépszerűbb kerületek.

2019. Október 09. 15:28, szerda | PR

Ferihegy taxi vagy saját jármű - Mi a legjobb döntés a reptérre?

Ha repülővel utazunk, vagy a reptérre szeretnénk valakiért kimenni, akkor az egyik fontos kérdés, hogy mivel jussunk ki oda időben. Közlekedhetünk közvetlen buszjárattal, vonattal, valamint választhatjuk az autót -