Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2015. Október 31. 13:00, szombat | Helyi

Bach összes Cegléden

Bach összes Cegléden

Bach összes orgonaműve felcsendül a Ceglédi Evangélikus templomban

Szabó Balázs Junior Prima díjas orgonaművész, a Zeneakadémia tanára Bach összes orgonaművét megszólaltatja a ceglédi evangélikus templom barokk stílusú hangszerén 2015. október 31. és 2017. október 31. között.

Bach születésének 330. és a Reformáció 500. évfordulóját összekötő koncertsorozat jelentős esemény hazánk zenei életében, hiszen Magyarországon első ízben szólal meg korhű hangszeren a barokk szerző összes orgonaműve.

A szombaton induló, ingyenesen látogatható sorozat programjának összeállítása nem csak a kronológiai hűséget és a teológiai vonatkozások megvilágítását tartja szem előtt: a hangversenyek műsorának tematikus összeállítása a művek kontextusának megismerését, mélyebb megértését teszik lehetővé. Ezt segítik az egyes koncerteket megelőző rövid előadások is, melyek keretében Szabó Balázs részletesebben ismerteti az aktuálisan elhangzó műveket és keletkezésük történetét.

A 2014-ben avatott ceglédi "Bach-orgona" méltán került a nemzetközi szakma figyelmének középpontjába, és vált a legelismertebb Bach-játékosok zarándokhelyévé, hiszen ez hazánk első olyan orgonája, mely minden paraméterében hűen követi a Bach által ismert és használt türingiai és szászországi barokk hangszerek mintáját.

Október 31-én, szombaton este Az ifjú Bach címet viselő nyitókoncerten fiatalkori virtuóz művekkel keretezve az 1985-ben felfedezett Neumeister-gyűjtemény 36 műve csendül fel, ami Bach első és egyben legterjedelmesebb korálciklusa.

Szabó Balázs 1985-ben született Miskolcon, tanulmányait a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnáziumban, majd a budapesti Zeneakadémián végezte, ahol 2008-ban szerzett MA diplomát. Ezt követően Würzburgban, Trossingenben és Rómában tanult tovább, 2015-ben pedig az utrechti egyetemen szerzett zenetudományi PhD fokozatot.
Szabó Balázs rangos nemzetközi orgonaversenyek díjazottja, Magyarországon többek között Junior Prima Díjjal tüntették ki. 2011 szeptemberétől a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, és rendszeresen tanít nemzetközi mesterkurzusokon is Európa különböző pontjain. Kiváló ismerője a történelmi orgonáknak, orgonaszakértőként ő irányítja a Zeneakadémia Voit-orgonájának rekonstrukcióját.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 14:17, csütörtök | Helyi

Városalapítók Napja

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására