Városlista
2024. május 10, péntek - Ármin

Hírek

2015. Január 05. 09:16, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Babis pénzügyminiszternek van a legnagyobb befolyása a cseh sajtóban

Babis pénzügyminiszternek van a legnagyobb befolyása a cseh sajtóban

A cseh médiában továbbra is Andrej Babis pénzügyminiszternek, az ANO (Igen) mozgalom elnökének van a legnagyobb befolyása. A Forbes magazin által összeállított listán Babis megőrizte tavalyi első helyét.

A szlovák származású cseh multimilliárdos Babis tulajdonában van egyebek között a liberális Mladá Fronta Dnes és a konzervatív Lidové Noviny című országos napilapokat megjelentető Mafra kiadóvállalat, valamint a leghallgatottabb cseh rádió, az Impuls.
A második helyen a közszolgálati televízió vezérigazgatója, Petr Dvorák, míg a harmadikon a Czech News Center többségi tulajdonosa, Daniel Kretinsky végzett - olvasható a Forbes most megjelent, idei első számában.
"A lista összeállításában a sajtóorgánum elterjedtségét, olvasói, nézői, hallgatói számát, a gazdasági eredményeit és a társadalmi súlyát vettük figyelembe" - írja a Forbes.
A cseh média 50 legbefolyásosabb szereplőjének listáján 16 médiatulajdonos van.
A Czech News Center (korábban a svájci tulajdonú Ringier) adja ki a két legolvasottabb cseh bulvárlapot - Blesk és az Aha! - valamint több más hasonló publikációt.
A negyedik Patrik Tkác, a Czech News Center kisebbségi tulajdonosa. Ivo Lukacovic, a legnagyobb cseh internetes kereső, portál és a Borgis kiadó (a baloldali Právo napilap) tulajdonosa az ötödik helyen végzett. A Prima kereskedelmi televízió többségi tulajdonosa, Ivan Zach a hatodik, míg a hetedik Christoph Mainusch, a Nova kereskedelmi televízió vezérigazgatója.
A Forbes szerint a Mafra bevétele 2014-ben a becslések alapján 3,4 milliárd korona volt, a Czech News Center bevételei pedig 2,5 milliárd koronát tettek ki. Mindkét társaság nyeresége éves szinten nőtt.
A cseh közszolgálati rádió vezérigazgatója, Peter Duhan a 20-ik, Jirí Majstr, a közszolgálati CTK hírügynökség vezérigazgatója pedig a 21-ik a listán. A 38-ik helyen Lékó István, a Lidové Noviny magyar származású főszerkesztője található.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.