Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2017. December 02. 05:01, szombat | Belföld
Forrás: mti

Az utcai segítségnyújtásban mindenkinek részt kell vennie

Az utcai segítségnyújtásban mindenkinek részt kell vennie

Az egészségügyi államtitkár szerint az utcai segítségnyújtásban mindenkinek részt kell vennie, nem szabad másokra várni; a bajba jutott embereknek sok esetben csak így van esélyük a maradandó károsodás nélküli túlélésre.

Ónodi-Szűcs Zoltán az Országos Mentőszolgálat Wake Up - Mentsünk együtt életet! című, középiskolásoknak szóló országos kampányának debreceni állomásán tartott sajtótájékoztatón azt mondta: Magyarországon az utcákon évente hatezer olyan ember lesz rosszul, akihez mentőt kell hívni.

A mentők kiérkezési ideje 15 perc, ugyanakkor öt percnyi esélyük van az embereknek arra, hogy maradandó károsodás nélkül túléljék a rosszullétet, ezért a mellettük állóknak azonnal a segítségükre kell sietniük, és a mentők kiérkezéséig meg kell kezdeni az újraélesztést - magyarázta a tennivalókat az államtitkár.

Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója hozzátette: a rossz újraélesztés is jobb, mint ha semmit nem tesznek, ugyanis e nélkül percenként 8-10 százalékkal csökken a bajba jutott emberek esélye, hogy maradandó károsodás nélkül meggyógyuljanak.

A nap folyamán a debreceni Kossuth gyakorló, illetve a Tóth Árpád gimnáziumban összesen háromszáz középiskolás mentősök irányításával, úgynevezett ambubabákon gyakorolhatta, hogyan kezdjék el az újraélesztést addig, amíg megérkezik a mentő.

Az újraélesztési bemutatókon ott voltak az Irie Maffia zenekar tagjai is: a diákok a szívmasszázst az együttes 100 bpm (beats per minute - percenkénti leütésszám) ütemű Wake Up! című slágerérére tanulták meg, a dal ritmusa ugyanis pontosan illeszkedik a mellkaskompressziók tempójához.

Ónodi-Szűcs Zoltán köszönetet mondott az együttesnek, amiért személyesen részt vesznek a kampányban és jelenlétükkel is mozgósítják a fiatalokat: eddig összesen több mint 850 diák kapott oktatást újraélesztésből.

Az MTI érdeklődésére hozzátette: azon túl, hogy felhívják a figyelmet a gyors segítségnyújtásra, fontos az is, hogy az alaptantervbe is bekerüljön az újraélesztés oktatása, és erre jó az esély.

Csató Gábor szerint az életmentés állami feladat és a kormány fontos stratégiai kérdésnek tekinti a mentőszolgálat fejlesztését, de tudni kell: hiába érkeznek ki a mentők a rosszul lévő emberhez, ha addig senki semmit nem tett az érdekében. "Néhány perces tanfolyammal gyakorlott újraélesztővé lehet válni" - mondta. Ehhez Ónodi-Szűcs Zoltán hozzátette: sokan félnek attól, hogy esetleg "bajt okoznak az újraélesztéssel, de nem tudnak bajt okozni, csak azzal, ha nem csinálnak semmit".

Papp Csaba, a debreceni önkormányzat egészségügyi bizottságának alelnöke, maga is aneszteziológus szakorvos felhívta a figyelmet arra, hogy az újraélesztés komoly fizikai munka, "de bátran kell csinálni, mélyen nyomni a mellkast, nem baj, ha roppan, ha törik a borda, az meggyógyul, de életet így lehet menteni".

Elmondta azt is: az önkormányzat két ambubabát adományozott a tankerületnek, hogy minden 12. évfolyamos debreceni diák tanulja meg az újraélesztést.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.