Hírek
2011. December 18. 12:47, vasárnap |
Helyi
Forrás: infoCegléd
Az ünnep dísze
Gyermekként még elhisszük, hogy a szorgos angyalok által feldíszített karácsonyfát az ünnep előtt éjjelen a Jézuska hozza. Fenőttként azonban már tudjuk, hogy mindez sajnos nem ilyen egyszerű.
A fenyőfa a karácsony elengedhetetlen tartozéka. A családi ünnep központi jelképének is számító fát már sokan megvásárolták, beszerezték, de vajon hogyan éli túl karácsonyig?
A fenyőfa vásárlást kevesen hagyják az utolsó napokra. Általában már jóval az ünnep előtt lefoglalják, vagy kiválasztják a „tökéletes” fát. A karácsonyig hátralévő napok a fenyőfák számára kritikusak lehetnek. Annak érdekében, hogy a fánk még karácsony napján is legjobb formáját mutassa és ne menjen el a kedve a pompázástól, adunk néhány hasznos tanácsot.
-
Lehetőség szerint hűvös helyen tároljuk a már megszerzett fát, közvetlen napsugárzástól, széltől és fagytól óvva.
-
A szárát bugyoláljuk be nedves rongyba.
-
A fa felállítása előtt ajánlatos kb. 3 centit lefűrészelni a szárából, így jobban felszívja majd a vizet. A fa napi 1-2 L vizet szív fel.
- Ha kiszárad a talapzat, a fa szárából ismételten le kell vágni, ugyanis a gyanta lezárja a vízereket.
Természetbarát és szerencsére egyre elterjedtebb megoldás a kivágott fenyőfa helyett egy élő fa, ami évről-évre újrahasznosítható, vagy karácsony után akár a kertbe is kiültethető. Azonban a kiásott és konténerbe átültetett fenyők többsége nem éli túl az átültetést, különösen a nagyobbak, így lehetőleg olyan gyökeres fát vásároljuk, amit konténerben neveltek. Az élő fa ideális magassága 120-150 cm.