Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Április 24. 17:20, kedd | Belföld
Forrás: infoCegléd

Az orvoslás történelmének legnagyobb hamisítási botránya

Az orvoslás történelmének legnagyobb hamisítási botránya

Kitálalt egy gyógyszergyári alkalmazott.

A Pfizer gyógyszergyár alkalmazásában álló Dr. Scott Reuben bevallotta, hogy 13 éven át az volt a feladata, hogy kutatási eredményeket és tanulmányokat hamisítson meg azért, hogy a cég gyógyszereit jobban el tudják adni. A Pfizer szóvivői irodájának munkatársaként tucatszám jelentetett meg orvosi szaklapokban olyan publikációkat, amiknek semmi valóságalapja nem volt.

A vezető amerikai média példaként hozza, hogy Dr. Reuben és csapata 75000 dollárt kapott például a Celebrex nevű gyógyszerről 2005-ben készített tanulmányukért. A tanulmányban, amit orvosi lapokban jelentettek meg több mint száz orvosra és vizsgálatra hivatkoztak, amiben a Celebrex segített a fájdalmat csökkenteni a műtétek után. Egyetlen probléma van csupán: Soha egyetlen páciensen sem végezték el a vizsgálatot.

Dr. Scott Reuben kitálalt: az egész tanulmány hamisítvány volt és ennek ellenére megjelentették.

Ez nem az egyetlen Dr. Reuben által írt hamis tanulmány volt. A Wall Street Journal megrendelésére írt hamis tanulmányokat a Bextra és a Vioxx nevű gyógyszerekről is.

Ennek hatására két társlap, az Anesthesia & Analgesia és a The Day nevű londoni lapok is lehoztak összesen 31 Reuben által írt cikket, amikről utólag kiderült, hogy általa fabrikált, valóságot egyáltalán nem tartalmazó írások voltak.

Miután a botrány kiderült, állítólag a doki aláírt egy megállapodást, hogy 420000 dollárt (84 millió forint) visszafizet a megbízójának, de ez már valószínűleg nem menti meg a börtöntől. Elbocsátották munkahelyéről a Baystate Medical Centerből, ahol kényelmes foteljéből osztotta az észt és 250000 dollár pénzbírság és 10 év letöltendő szabadságvesztés vár rá.

A Celebrex magyarországon is engedélyezett gyógyszer lett, államilag támogatott és ajánlott készítmény.

Érdekes, hogy fenti történet miatt csak egy doki kerül börtönbe. A Pfizertől senki, pedig ott is mindenkinek tudnia kellett erről. A szaklapban idézett több száz orvos 13 év alatt egyszer sem jelentkezett, hogy kérem én ott sem voltam!

A Gazdasági Versenyhivatal a közelmúltban elítélt egy magyar orvost, mert nem tartotta tudományosan megalapozottnak azt, hogy a vitaminjainak gyógyhatást tulajdonított. Az indoklásban az is szerepelt, hogy nemzetközileg elismert tudósoknak szabad csak olyan kijelentéseket tenniük, hogy egy adott szernek gyógyító hatása van…

Ebből a történetből, nem az a tanulság, hogy pár orvos, kutató klinikai kutatásokat hamisított egy gyógyszergyárnak. Nem is az, hogy az úgynevezett tudományos orvosi folyóiratok kiadták a fabrikált tanulmányait. Még csak nem is az a tény, hogy a gyógyszervállalatok dollármilliókat fizetnek ki ezekért a hamisítványokért, amit áttételesen a beteg emberek és a járulékfizető egészségesek termelnek meg.

A történet legnagyobb és legszomorúbb tanulsága az, hogy Dr. Reuben története nem egyedülálló. A gyógyszergyártó cégek jellemzően ezen a módon érik el, hogy eladásaik növekedjenek. A termékek engedélyezését végző hivatalok, a minisztériumi munkatársak, mind ezen "tudományos" munkák alapján döntenek.

Forrás: www.theday.com

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 14:09, kedd | Belföld

Hétvégén kezdődik az Élelmiszerbank adománygyűjtő akciója

Hétvégén kezdődik a Magyar Élelmiszerbank Egyesület idei legnagyobb adománygyűjtő kampánya, amely során a szervezet 3000 önkéntese az ország 104 településén 213 Tesco, ALDI és Auchan áruházban gyűjti a felajánlásokat.

2024. Május 07. 14:07, kedd | Belföld

OTP Mobil: az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi a fizetési felületek hitelességét

A magyarok 69 százaléka rendszeresen vásárol és fizet interneten keresztül, azonban az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi a fizetési felületek hitelességét

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.