Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2014. Május 26. 16:11, hétfő | Helyi
Forrás: mti

Az ország első Bach-orgonája Cegléden

Az ország első Bach-orgonája Cegléden

Magyarország első türingiai stílusú orgonáját adták át vasárnap a ceglédi evangélikus templomban.

Magyarország első türingiai stílusú orgonáját adták át vasárnap a ceglédi evangélikus templomban. A J. S. Bach orgonájáról mintázott hangszert Fabiny Tamás evangélikus püspök szentete fel.

A billentyűméretezéstől a szerkezeti elemek kialakításán keresztül az orgonaházig minden alkatrész az 1700-as évek stílusában és kizárólag a korra jellemző anyagok felhasználásával készült el. Kiindulási alapként az ifjú Bach arnstadti orgonája szolgált, amelyet Wender épített 1703-ban - derül ki a Fassang László orgonaművész által az MTI-hez eljuttatott leírásból.



A Ceglédi Evangélikus Egyházközség vasárnap délelőtt hálaadó istentiszteletet tartott a "kívül-belül felújított" templomukért, restaurált Bakos-orgonájukért és az új Bach-orgonáért. Az orgonaszentelés szolgálatát Fabiny Tamás, az Északi Evangélikus Egyházkerület püspöke végezte, a Bach-orgonát Finta Gergely orgonaművész, az Evangélikus Hittudományi Egyetem docense, a Deák téri evangélikus templom orgonistája vette elsőként liturgikus használatba.


Délután Szabó Balázs Junior Príma-díjas orgonaművész, a budapesti Zeneakadémia és a Würzburgi Főiskola tanára, valamint Fassang László Liszt- és Príma-díjas orgonaművész, a Zeneakadémia és a Párizsi Konzervatórium oktatója tartott szakmai orgonabemutatót, majd ad ünnepi hangversenyt Bach műveiből.

Az új orgonát az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. támogatásából az AerisOrgona Kft. tervezte és építette. "A magyar orgonisták régi vágya vált valóra Cegléden, valódi Bach-orgona épült, azoknak a hangszereknek a mintájára, amelyeket egykoron a mester is használt. A hangszer jelentőségét vetíti előre, hogy már átadása előtt is széleskörű érdeklődés övezte: nemcsak a hazai, de a nemzetközi szakma is figyelemmel kísérte első új építésű saját orgonánk születését" - idézi a közlemény Faragó Attilát, a hangszerépítő cég vezetőjét.

fotó: Kisfaludi Istávn

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 14:17, csütörtök | Helyi

Városalapítók Napja

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására