Városlista
2019. szeptember 18, szerda - Diána

Hírek

2019. Szeptember 06. 14:52, péntek | PR

Az örökzöld és egészséges kert titka: rotáló kapa kezdő kerttulajdonosoknak

Az örökzöld és egészséges kert titka: rotáló kapa kezdő kerttulajdonosoknak

A rotációs kapa, azaz a rota kapa vagy másnéven kapálógép, az a kerti gép, amelyet nem használnak még annyian, mint amennyi embernek szüksége lenne rá a kertben, pedig kezdő kertészeknek ajánlott.

Hogy miért kifejezetten hasznos a kezdő hobbikertészeknek egy rotációs kapa? Mert bizonyos talajművelési feladatokat annyira megkönnyít és meggyorsít, ténylegesen időt, pénzt és energiát lehet vele spórolni. Így azoknak, akik szeretnének a házuk körül szép és irigylésre méltó kertet, kiskertet vagy veteményest, mindenképpen javasolt az eszköz beszerzése.

Időszakok és tevékenységek

Azért jó döntés egy rotációs kapa megvásárlása, mert egy kerti géppel több másik funkcióját is kiválthatjuk.

Az ültetési időszakban és a másodvetés előtt is, ha szükséges, előkészíthetjük a kapálógéppel a magágyást. A talajművelés feladatai közé tartozik a föld fellazítása és a gyomtalanítás, amire szintén kiválóan alkalmas a rota kapa. Ezek mellett a szerves trágyát is be tudjuk vele forgatni a termőföldbe. Ezek a feladatok évszakhoz, hónaphoz és vetési időszakhoz kötöttek, de egy nagyobb veteményeskert tulajdonosának, aki nem szeretne egyedül kapálni vagy felásatni a földjét, napokat spórol ez a kerti gép.Többfunkciós megoldások

A rotációs kapák egyes típusai még fűnyíróként is funkcionálhatnak, sőt vannak olyanok is, amelyek hóekeként is működhetnek. Többféle feladatra is alkalmasak, ezért mondtuk, hogy előbb-utóbb biztosan behozza az árát, mert nem kell mindenre külön gépet vásárolni a talaj- és kertművelés során.

A szakemberek azt tanácsolják, hogy nem szabad gyakran és nagy fordulatszámon vagy száraz talajon használni a rotációs kapát, mert romboló hatással lehet a talaj szerkezetére. Azaz használjuk átgondoltan, időzítetten és mértékkel!

Milyen fajtát válasszunk?

A rotációs kapák között is többféle teljesítményű modellből választhatunk. A teljesítményt aszerint mérlegeljük, hogy mekkora területet szeretnénk a segítségével megművelni. Ezenkívül dönthetünk: az elektromos kapálógépet vagy benzinmotoros változatot részesítjük-e előnyben.

A kisebb méretű, elektromos kapálógépek könnyebbek és kisebb kapálási szélességűek (kb. 15-20 cm), egyszerűbben lehet velük közlekedni. Ezért inkább kisebb földekre, kertekre az ideális választás.

A benzinmotoros kapálógépek általában nagyobb teljesítményűek. Vannak a közepes 40-50 cm kapálásszélességűek, és a nagyobb, 90-100 cm-es változatok is. Az utóbbiak már a profi, 6-10 lóerős kapálógépek kategóriájába tartoznak. Bár az áruk már magasabb, de nagy előnyük még, hogy az alapgéphez különböző kiegészítők is vásárolhatók, például a hóeke vagy a fűnyíró adapter.

A megfelelő rotációs kapa kiválasztása során a teljesítmény és a motor fajta mellett vegyünk figyelembe más tényezőket, mint például, hogy ki vagy kik fogják használni, milyen az ő erőnléti állapotuk. Vagy, hogy milyen alacsony a gép zajszintje, kell-e közben zajvédelmi felszerelést viselni, valamint, hogy milyen a gép rezgéscsillapítása.

Ha elbizonytalanodnánk, olvassunk minél több szak- és felhasználói véleményt az általunk kinézett darabokról, vagy kérjük szakember segítségét!

Ezek érdekelhetnek még

2019. Szeptember 06. 14:54, péntek | PR

Digitális vagy ofszet nyomtatást válassz?

Előretörőben van a digitális nyomtatás, sőt a 3D verzió is, de az biztos, hogy a hagyományos technológiáknak is van létjogosultsága. Mit érdemes tudni a különféle nyomdai lehetőségekről? Mit mire használnak a szakmában?

2019. Szeptember 06. 14:47, péntek | PR

Ismered a lányka ruhák három fő típusát?

Ha eljön a nyár, akkor ezzel együtt eljön az esküvőszezon és könnyű, nyári ruhák ideje is – és bizony nem csak a felnőtteknek, hanem a legkisebbeknek is.

2019. Szeptember 06. 14:45, péntek | PR

Iskolakezdés - hogy jöjjünk ki a pénzünkből?

A tanévkezdés kérdése szinte mindenhol, minden családban kemény dió. Érdemes átgondoltan költekezni ilyenkor, és már nyár közepétől tervezni ezt az időszakot.

2019. Augusztus 21. 15:51, szerda | PR

Óvodákat újítanak fel

Két óvoda felújítási munkálatait nyerte el, nyílt közbeszerzési eljáráson a Jánosik és Társai Kft. A közel 300 millió forintos bevételt jelentő munkákkal határidőre, év végéig készülnek el -