Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2021. Július 03. 06:00, szombat | Külföld
Forrás: Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: mti

Az oltási igazoláshoz kötné az állami támogatásokat a horvát kormány

Az oltási igazoláshoz kötné az állami támogatásokat a horvát kormány

A horvát kormány a továbbiakban oltási igazoláshoz kötné a koronavírus járvány-okozta gazdasági károk enyhítésére szánt állami támogatásokat a vállalkozók számára

- közölte Davor Bozinovic horvát belügyminiszter, a válságstáb vezetője a testület pénteki sajtótájékoztatóján. Az erről szóló tárgyalásokat a jövő héten kezdik meg az illetékes minisztériumok a szakszervezetekkel - tette hozzá.

Vili Beros egészségügyi miniszter szerint a szolidaritásnak kölcsönösnek kell lennie.

Kiemelte: a kormány nagy erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy megmentse a munkahelyeket, és megőrizze a vállalatok likviditását.

"Elvárjuk, hogy azok, akik részesültek a támogatásokban, nem azt mondom, hogy viszonozzák a szívességet, de legalább járuljanak hozzá ahhoz a kollektív erőfeszítéshez, amely a válságból való kilábalást szolgálja" - húzta alá.

A válság elején nem volt válasz a járványra, de most van, ez pedig az oltás - mondta.

A szakszervezetek elfogadhatatlannak tartják a kormány "ötletét". A független horvát szakszervezetek egyesülete (SSSH) közleményében azt írta: "addig, amíg az oltakozás önkéntes, megakadályozni a juttatásokat azon munkavállalók számára, akik nincsenek beoltva, cinikus tett és a felelőség áthárítása, valamint táptalaja a diszkriminációnak".

A válságstáb további enyhítésekről is döntött: azok számára, akik olyan rendezvényeken vesznek részt, amelyek digitális uniós COVID-igazoláshoz kötöttek, senkinek nem kell maszkot viselnie.



Az elmúlt 24 órában 92 új fertőzöttet azonosítottak az országban, amivel a járvány kezdete óta az új típusú koronavírussal megfertőződöttek száma meghaladta a 359 ezret. A vírus okozta betegség (Covid-19) szövődményeinek következtében három új beteg halt meg, így a járvány halálos áldozatainak száma 8212-re emelkedett. Kórházban jelenleg 139 beteget ápolnak, közülük 13-an vannak lélegeztetőgépen.

A valamivel több mint négymilliós Horvátországban eddig 1 494 731-en kaptak védőoltást, közülük 1 106 659-en már a második adagot is. Ez a felnőtt lakosság 44, illetve 32,5 százaléka.

A szomszédos Szlovéniában péntekre 25 új fertőzöttet jegyeztek fel, és ezzel a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 256 ezret. Az elmúlt napon egyetlen beteg sem halt meg, így a járvány halálos áldozatainak száma 4743 maradt. A koronavírusos betegek közül 64-en vannak kórházban, 16-an közülük intenzív osztályon.

A valamivel több mint kétmillió lelket számláló Szlovéniában védőoltást eddig 817 398-an kaptak, közülük 683 921-en már a második adagon is túl vannak. Ez a felnőtt lakosság 47, illetve 39 százaléka.

Janez Poklukar szlovén egészségügyi miniszter pénteken ismét oltakozásra buzdított. Mint mondta, a jó járványügyi adatok hamis biztonságérzetet adnak.

" A delta variáns a közvetlen közelünkben van, nehéz helyzettel kell szembenéznie Portugáliának és Nagy Britanniának" - mondta, hozzátéve: az egyetlen módja annak, hogy őszre kinyissanak az iskolák és az olyan ágazatok, mint a turizmus és a vendéglátás tovább működjön, ha mindenki beoltatja magát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése