Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. December 07. 07:53, szerda | Sport
Forrás: mno.hu/MTI

Az olimpia bojkottálásra szólítják fel a sportolókat

Az olimpia bojkottálásra szólítják fel a sportolókat

Az indiai sport „megsebesülne", ha az ország sportolói távol maradnának a londoni olimpiától.

Vélekedett Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke arra reagálva, hogy Indiában az 1984-es vegyipari katasztrófa áldozatai és hozzátartozóik a jövő évi nyári játékok bojkottálására szólították fel a sportolókat.

Haragjukat az váltotta ki, hogy a brit szervezők szponzorációs megállapodást kötöttek egy Indiában rossz emlékeket ébresztő vegyipari céggel.

A Union Carbide vállalat bhopali üzeméből 1984. december 3-án 40 tonna mérgező metil-izocianid szabadult el. Több tízezren haltak meg és közel 100 ezerre tehető a sérültek, megbetegedettek száma, ráadásul a térségben megnőtt a halva szülések és a fogyatékkal vagy rákbetegséggel születettek száma. Az eddig több száz millió dolláros kártérítést fizető indiai kormány az ország olimpiai bizottságát arra kérte: járjon közben a brit szervezőknél, hogy gondolják újra a szerződést egy olyan társasággal, amelynek köze van a bhopali katasztrófához.

Az ominózus céget 2001-ben felvásárolta az a Dow Chemical nevű vállalat, amely nemrégiben szponzorációs megállapodást kötött a londoni olimpia szervezőivel. „Határozottan respektáljuk az indiaiak érzelmét, mert ez egy rettenetes katasztrófa” – fogalmazott a NOB elnöke, hozzátéve: megértik a fájdalmat, a szomorúságot, ugyanakkor ki kell jelenteni, hogy a Dow Chemical a bhopali szörnyűségnek nem volt a részese.

Rogge hangsúlyozta: örül annak, hogy az Indiai Olimpiai Bizottság nem tervezi a londoni olimpia bojkottját.

Címkék: bojkott, india, olimpia, Sport

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 17:22, szerda | Sport

Párizs 2024 - Száz nappal a rajt előtt már 150 kvótája van Magyarországnak

Már százötven kvótája van a magyar csapatnak, mely összességében közel kétszáz fős lehet

2024. Április 16. 21:49, kedd | Sport

Csak századmásodpercekre az első helytől

Gender Tamás Junior 2024. 04. 10-13. között Franciaországban, Champions of the Future (RGMMC) bajnokság keretein belül, Val d\'Argenton-ban a Circuit de karting du Val d\'Argenton-on versenyzett.

2024. Április 16. 10:14, kedd | Sport

Bronzérem az Euro Trophy-n

Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Trophy után.

2024. Április 13. 06:00, szombat | Sport

Sós Csaba: Milák egyedi utat jár, de jóval előrébb tart, mint amire számítani lehetett

A szövetségi kapitány szerint Milák Kristóf egyedi utat jár be, és az úszók pénteken zárult országos bajnokságán jobban teljesített, mint amire ő számított.