Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2015. Április 08. 17:42, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Az olasz Északi Liga főtitkára a földig rombolná a cigánytáborokat

Az olasz Északi Liga főtitkára a földig rombolná a cigánytáborokat

Az olaszországi cigánytáborok lerombolását szorgalmazta szerdán Matteo Salvini, az Északi Liga szélsőséges olasz párt főtitkára a romák nemzetközi napján. Az olaszok 85 százaléka cigányellenes a felmérések szerint.

Matteo Salvini egy interjúban kijelentette, hogy Európában kizárólag Olaszországban léteznek romáknak fenntartott táborok. Ezeket - megfogalmazása szerint - ő a földig rombolná. Hozzátette, hogy a táborok felszámolása előtt hat hónapot adna az itt élőknek, hogy lakást béreljenek vagy vásároljanak maguknak. "A romákat ugyanolyan jogok és kötelességek illetik meg mint az összes többi olaszt" - jelentette ki Matteo Salvini. Az Északi Liga főtitkárának szavait a kormányon levő balközép Demokrata Párt (PD) elítélte.
A cigányok helyzetével foglalkozó olasz emberi jogi szervezet szerdai adatai szerint 120-180 ezer roma és szinti él Olaszországban. Ez a lakosság 0,25 százalékának felel meg. Az olaszországi cigányok 3 százaléka folytat nomád életmódot. A cigánylakosság több mint hatvan százaléka 18 évnél fiatalabb. A gyerekek 95 százaléka a nyolc osztályos általános iskolát sem járja ki. 2000-től az olasz városok külső kerületeiben felállított táborokba kényszerítették a romákat, közöttük az olasz és külföldi állampolgárságúakat is. A táborokban mintegy hatvanezren élnek. A hét római tábor fenntartása csak 2013-ban 22 millió eurójába (mintegy 7 milliárd forintba) került az olasz fővárosnak.
A felmérések szerint az olaszok 85 százaléka cigányellenes érzelmű.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).